Спорт

Съдийската комисия даде пресконференция

Днес председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Фернандес Борбалан даде пресконференция, на която бе отчетено представянето на реферите през миналия шампионат, както и новостите в предстоящия.

Главният инструктор на съдиите в България Радан Мирянов и старши мениджърът на съдиите при БФС Стоян Алексиев също присъстваха на събитието, което се проведе в Заседателната зала в Ректората на НСА.

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да се подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, заяви Борбалан и допълни: „Камерите ще помагат и при наказателни удари, както и при по-специални ситуации. Гледните точки ще бъдат повече. Ще имаме чудесна гледна точка на голлинията. Имали сме подобни случаи, в които двамата играчи са толкова близо един до друг, че единият крие другия. Сега тези камери ще помагат да бъде определена най-близката точка до голлинията и така ще бъде установена засадата.“

24 съдии ще ръководят мачовете в efbet Лига през новия сезон 2024/2025. За първи път в елита има и жена, която е постоянна част от най-добрите – Християна Гутева.

„Нещо, което виждаме на Европейското първенство и искаме да го въведем, ще има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации да получат възпитан отговор от съдията, а той да се грижи неговите съотборници да не обграждат рефера. Съдийската комисия винаги е в готовност за безплатни лекции по правилата на играта, новостите и противоречиви ситуации, които са се случвали. Евроучастниците ни вече го направиха. Обучението винаги е под един час, но носи големи ползи. Професионалистите трябва да знаят новите промени“, заяви Давид Борбалан.

Срещата с медиите се състоя паралелно със съдйиския семинар, който се провежда тази седмица в Национална футболна база Бояна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest