С фойерверки и салюти откриха игрите в Токио

С ефектна церемония бяха открити олимпийските игри в Токио.

Липсваше публика, заради пандемията, но това не помрачи празничната атмосфера.

Старт дадоха 694 салюта, а след това домакините заложи на спектакъл, който представи как спортистите са запазили по време на пандемията и не са спрели подготовката си. Последваха 68 кадъра, представящи различни състезания с участието на 312 души.

Очаквано най-атрактивната част бе парадът на нациите, в която участие взеха 206 делегации. Първи на Олимпийския стадион излязоха гърците, като домакини на първите игри, последва ги тимът на бежанците. След това страните бяха представени по реда на японската азбука. България бе под №152. Родният трикольор изнесоха носителката на пет олимпийски медала bul4Мария Гроздева, за която това ще са седми и последни игри, и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов. Любопитното е, че и двамата са родени на една и съща дата – 23 юни.

От трибуните Парада на нациите изгледаха генсекът на БОК Белчо Горанов и спортният министър Андрей Кузманов.

Кулминацията бе запалването на олимпийския огън, като с тази чест бе удостоена тенисистката Наоми Осака. Всъщност добре пазената тайна бе донякъде разкрита часове по-рано, след като мачовете на бившата №1 в света от олимпийския турнир бяха отложени, за да може Наоми да присъства на церемонията.

В следващите 17 дни Токио ще бъдат раздадени 339 комплекта медали в 41 вида спорт, като за призовите места ще спортя над 11 000 спортисти.

Снимки БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Pin It on Pinterest