Проведе се заключителна среща по проект LIAISE за България

В Дома на футбола на БФС беше проведена Заключителната среща по проект LIAISE (Liaison-based Integrated Approach to Improving Supporter Engagement – Интегриран подход, за подобряване на ангажираността на привържениците) за България.

Проектът е финансиран от Европейската комисия и УЕФА. БФС беше поканен за участие заедно с Футболната лига на Швеция, на Франция и на Чехия, с Футболните асоциации на Ирландия, на Полша и Португалия.

Идеята на проекта е да окуражи футболните власти и партньорските агенции да признаят смисъла и значението от засиления диалог и комуникация между служителите за връзка с привърженици и футболните и публични власти чрез по-добро взаимно разбиране и прилагане на добрите практики. Важна в случая е обмяната на опит при организация на футболни срещи, както и обучението по време на семинарите.

На заключителната среща в БФС бяха поканени служителите за връзка с привърженици на ПФК „Берое”, ПФК „Етър”, ПФК „Дунав” и ПФК „Славия” непосредствено участвали в работата по LIAISE, както и представители на Националния Център по Сигурност на Спортни Мероприятия – МВР. Присъства и експертът по сигурността на БФС.

Срещата беше открита от първия вице-президент на БФС, г-н Емил Костадинов. Той приветства присъстващите и сподели колко е важна за футболните власти в България работата с феновете и подкрепата за тях. Г-н Лукас Анастасиадис, представляващ мениджмента на LIAISE говори за същността на проекта, а г-н Димитър Христов, мениджър за България сподели положителния опит, придобид при работни посещения в Чехия, Полша и Португалия. Той обясни, че е изготвен План за действие от ръководството на проекта, който ще бъде обсъден от ръководството на БФС и при необходимост ще бъдат нанесени корекции. Беше споделено още, че Конвенцията за Съвета на Европа за интегриран подход за безопасност, сигурност и обслужване на футболни мачове и други спортни събития, подписана в Сен-Дени на 3.VII.2016 г. е ратифицирана на 10.12.2019 г., и влиза в сила от 01 април 2020 г.

По проекта БФС организира един семинар и две работни срещи за обмяна на опит в България и участва със свои представители в още два семинара и три работни срещи за обмяна на опит в чужбина.

Pin It on Pinterest