Проведе се Воден фест 2020

Българската федерация по моторни спортове проведе Воден фест 2020 на язовир Искър на 12 и 13 септември.

Състезанието за джетове „Европейска Джет Ски Купа“ и бързи лодки, което се осъществява с подкрепата на фондация „София европейска столица на спорта“,

участваха 55 пилоти от България, Гърция и Румъния.  Това бе последното състезание за годината при джетовете и определи републиканските шампиони и носителите на

Европейска Джет Ски Купа шампиони в класовете.   

Трасето е тежко и сложно, подобно на конфигурацията на световното първенство в Тайланд, където българския пилот Кристиан Киров, рейс директор на Воден фест 2020, има 4-то място.

Голямата изненада на състезанието бе 12-годишната Мари Петрова, която стартира в класа на жените и се класира на 4-то място. Победител в дамския клас е Ива Найденова от „Клуб  69 рейсинг“, която  бе безапелационна и спечели в категорията на серийните джетове и в категорията на супер мощните машини с над 300 к.с. Expert Women.  При децата възхищение предизвика победителя Себастиан Давидеску, на 13 години, който управлява джет с една ръка поради инвалидност в резултат на инцидент. А баща му Раду Давидеску победи при правите джетове. В кралските класове с джетове между 300 и 500 к.с. най-бързи са GP2 Валентин Захариев, а в GP1 Кристиан Чубано. Най-възрастният състезател Никос Мезитис от Гърция е на 63 години и се класира на второ място в клас джетове под 230 к.с.

В атрактивната фрийстайл категория (фигури с джет във въздуха), уникално шоу с джет направи Дани Делиман, който спечели и приз за фристайл. Дани Делиман е миналогодишния Европейски шампион и победител в Искър 2019.

За пръв път на язовир Искър се проведе състезание за бързи лодки. В състезанието участваха 35 лодки от страната, а в най-атрактивния клас Формула 500, победителят Николай Сурков от Кърджали разви 170 км/ч. Втори се класира Мирослав Минчев, също от Кърджали. Третият в кралския клас е Кирчо Киров от Варна. Отборната титла грабна водомоторен клуб Тутракан, следван от Порт Лом и Йошката Кърджали.

Pin It on Pinterest