Последни тренировки за националите по волейбол преди Световното в Италия

От началото на месеца с двуразови тренировки в столичната зала „ Панайот Пондалов” се подготвят националите по волейбол за мъже с увреден слух, които ще вземат участие в предстоящото Световно първенство за глухи в Кианчеано Терме, Италия. 12-те състезатели са водени от спортния журналист и дългогодишен коментар Сашо Йовков. Шампионатът започва на 23 септември, а нашите пристигат на Апенините два дни по-рано. Първият ни мач е срещу тима на домакините в деня на откриването.

„ Не е изненада, че ме виждате всеки ден в залата с момчетата и ги тренирам. Дълги години съм свързан с волейбола и глухите състезатели, така че се познаваме отлично и работим в пълен синхрон. Първите ми мачове като треньор на волейболистите с увреден слух бяха още през 1984 година, когато ги изведох до Европейската титла за мъже в София, а на финала бихме СССР с категоричното 3:0 гейма. Сега нещата са по-различни от преди, но виждам колко много се трудят по време на лагера и съм оптимист за представянето ни в Италия. Конкуренцията ще бъде много силна. В подготовката ми помага Иван Стойков, който отговаря за кондиционните тренировки. Подготвени сме много добре като отбор и със сигурност имаме шансове да направим добро класиране на Световното първенство. Искам да благодаря от мое име и от името на момчетата на Спортната федерация на глухите в България, които правят всичко възможно лагерът да бъде така успешен и състезателите да се чувстват като професионалисти”, каза Сашо Йовков. Честта на България ще защитават играчите : Йордан Генов, Светослав Христов, Севдалин Кърпачев,Никифор Станев, Иво Ласонов, Лъчезар Дряновски, Наим Асенов, Ивайло Павлов, Станимир Кърпачев, Иван Иванов, Бойчо Борисов, Мустафа Капитанов. С тима тръгва и рехабилитатора Ясон Петусис. 

Националният ни отбор е в група „А” на първенството, като освен Италия съперници ще бъдат Иран и Румъния. В другата група са тимовете на Турция, Украйна, Франция и Полша. Играе се по познатата схема всеки срещу всеки, като първите два отбора от всяка група оформят финална четворка и накрая мач за титлата. Водач на родната делегация е председателя на федерацията Николай Бозев.

Pin It on Pinterest