Община Пловдив започва кампания за борба със затлъстяването при децата

От 23 до 29 ноември, в рамките на Национална седмица за борба със затлъстяването,   Спортният диспансер ще извършва безплатна диагностика.

Медицински проучвания установяват изключително висока степен на разпространение (над 50 %) на обезитас сред учениците. Липса на специализирани национални скринингови програми, което причинява хронични дисфункции и трайни увреждания в зряла възраст. Затлъстяването не е изолирано състояние – цялото тяло и различните му системи страдат в различна степен. В глобален мащаб наднорменото тегло се нарежда като пети рисков фактор за здравето. Над 2,8 милиона човека умират всяка година в резултат от свръхтегло. Отделно 44% от случаите на диабет, 23% от сърдечно съдовите заболявания и 7 – 41% от раковите заболявания са пряко свързани с наднорменото тегло, алармират медици.

По случай Националната седмица за борба със затлъстяването „МЦРСМ І – Пловдив“ ЕООД – Спортен диспансер, обявява, че на територията на лечебното заведение ще се извършва безплатна диагностика на деца и юноши за определяне на Индекс на телесната маса (ИТМ), а посредством него и съотношението талия/ханш, за да може да се оценят и сърдечно-съдовите рискови фактори.

Прегледи ще се правят всеки ден от 14:00 – 18:00 ч. при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID – 19 с предварително записване на телефон на Регистратура – 032/ 64 39 02 и 032/ 64 40 49., за да се избегне струпване на хора. Медицинският център предлага и спортен комплекс за редуциране на излишните килограми.

Росица Тонева – известният дългогодишен експерт в областта на храненето и диетиката ще извършва консултации и  ще изготвя индивидуални хранителни режими срещу заплащане и предварително записване на тел. 032/ 64 39 02 или 032/ 64 40 49. Тя може да ви консултира в следните направления: здравословно хранене; хранене при гастрит, колит, язва; болест на Кроун; хранене при болни от хепатит; бъбречни болести; диабет; сърдечно съдови заболявания; инфекциозни болести; затлъстяване; онкологично болни; хашимото; бременност, кърмене, менопауза; анемия; хранене при лечение с кортикостероиди; хранене при метаболитен синдром; при повишени триглицериди и холестерол; хранене при лактозна непоносимост; синдром на раздразнено черво; псориазис; целиакия; деца с наднормено тегло.

Pin It on Pinterest