Обръщение на вицепремиера Николова по повод Международния ден на екскурзовода – 21 февруари

Уважаеми екскурзоводи, ръководители и членове на професионалните организации на екскурзоводите в България,

Позволете да Ви поздравя най-сърдечно с Международния ден на екскурзовода – 21 февруари. Вашата дейност е от изключително значение за утвърждаването на България като атрактивна и конкурентна дестинация за четири сезона. Вие сте лицето на българския туризъм и от Вашето активно присъствие зависи непосредствено впечатлението на нашите гости не само от конкретния туристически обект, но и от страната ни като цяло.

Аз и моят екип поддържаме активен диалог с професионалните организации на екскурзоводите, за да може техният труд да бъде представен достойно, да стане още по-популярен и уважаван. Съвместно с участието на екскурзоводите създадохме 20 видеоклипа за малко познати туристически места у нас и тази инициатива намери много радушен прием след потребителите на туристически услуги.

През миналата и тази година дейността на екскурзоводите бе сред най-тежко ощетените от световната пандемия от Ковид-19, но аз и колегите ми сме сигурни, че с предприетите от правителството социално-икономически мерки и с общи усилия можем да направим нужното за рестарт на професионалните задължения на гидовете. В рамките на проект на Министерството на туризма, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, бе обявена обществена поръчка за 2,5 млн. лв., която ще подпомогне екскурзоводите и планинските водачи, инициирайки заетост чрез техните сдружения и в подкрепа на политиката за развитие на туристическите райони.

Поздравявам Ви и за богатата програма, която сте подготвили за днешния международен празник. Тя и включените презентации стават достояние на широката общественост и на много потребители чрез социалните мрежи – www.facebook.com/UnionofBulgarianTouristGuides и https://www.youtube.com/channel/UCQrIGDj_wormNdB4c3XP8sg/featured.

Твърдо вярвам, че подобни прояви ще повишат информираността на българските и чуждестранните туристи за огромния потенциал на страната ни като целогодишна дестинация и ще насърчат възобновяването на туристическите пътувания.

Желая на всички много здраве, лично щастие и нови професионални ангажименти!

Честит празник!

МАРИЯНА НИКОЛОВА

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма

Pin It on Pinterest