Най-добрите в света идват в София за Световните купи по модерен петобой, които са и Олимпийски квалификации

В периода от 7-и до 11-и април и 15-и-18-и този месец в София ще се проведат две от общо три Световни купи за мъже и жени по модерен петобой.

За първи път в историята на модерния петобой в света една държава е домакин две световни купи, които са клалификации за ОИ в Токио Надпреварите се очертава да бъдат изключително интересни и оспорвани в петте дисциплини, които са част от програмата на този спорт. У нас пристигат елитните състезатели от цял свят, като до момента има потвърдени заявки за 430 участници от 42 държави. Плуването ще бъде на басейн „ Диана”, фехтовката в специално обособена зала в хотел „ Маринела”, а бонус рунда, бягането, стрелбата и конната езда на официалния терен в Националната спортна академия „ Васил Левски” .

„ Реално за нас Световните купи започнаха, защото пристигнаха първите спортисти от Япония, САЩ, Египет , Беларус, Украйна, Швейцария, Гватемала, Аржентина, Корея, Мексико и Грузия. Те ще се подготвят на лагер/аклиматизация/ до началото на първите квалификации. Правим много промени по организацията в условията на пандемията от коронавирус. С оглед на безопастността на състезатели решихме дисциплината фехтовка да бъде в хотела, в който ще бъдат настанени всички делегации. Ограничаваме максимално излизанията и всичко ще бъде строго регламентирано. Целият хотел ще бъде затворен за външни лица и сме готови със залата за фехтовка по всички стандарти. Много е трудно в тази ситуация, но работим целия екип денонощно по организацията на двете световни купи”, сподели президентът на родната федерация Андрей Кузманов.

Близо 40 селектирани коне ще направят специален тест на паркура ден преди първото състезание, от които ще останат 30 за двете надпревари. България ще участва с девет атлети. Световната и Европейска шампионка от преди две години при девойките Светла Згурова и Ралица Митева ще ни представят при жените, а Радослав Стойчев, Тодор Михалев ,Денис Колев , Явор Пешлеевски, Емил Грозданов, Любомир Германов и Александър Върбанов са в мъжката надпревара.

„ Нашите са добре подготвени и могат да преминат през квалификациите, но в модерния петобой няма нищо сигурно до самия финал. Амбицирани са и осъзнават, че това е техния шанс и не бива да го изпускат. Четирима от тях се върнаха от състезанието в Унгария преди няколко дни и лагера продължава в София. Искам да изкажа огромни благодарности към Софийска Община . Без тяхната подкрепа трудно щяхме да се справим с мащабната организация. Ежедневно ще се провят PCR тестове на всеки състезател и треньор. Маски, ръкавици, дезинфектанти, абсолютно всичко вече е закупено и ще бъдат раздавани на участниците от всяка делегация. Такива са изискванията на международната федерация и нашето правителство.За първи път ни се случва да работим в тези условия, но ще се справим. На терена в НСА освен паркура за ездата ще бъдат и трасето за бягане и стрелбата, както и бонус рунда . Палатка с размери 70 /25м. ще бъде монтирана за тези дисциплини”, допълни Кузманов.

За двете Световни купи по модерен петобой в София пристига бордът на изпълнителния комитет на Международната федерация , начело с председателя Клаус Шорман.

Pin It on Pinterest