Мартин Чой с любопитен коментар за спечелената Европейска титла по мотоциклетизъм

Българският пилот на „ЕКО БМВ Рейсинг тим МС 77” сподели повече от интересни подробности за победата си и титлата в клас SuperBike 1000 от състезанието на пистата „Навак” в Сърбия, което е част от официалния календар на BMU European Championship 2021. Мартин Чой и екипа му се прибраха в България за няколко часа и отново потеглиха за следващото предизвикателство във Франция, когато на 18 и 19 септември ще се проведе предпоследния кръг от Световния ендуранс шампионат и Чой ще участва в 24-и часовата надпревара с тима на „Energie Endurance 91” на пистата „ Бол дОр”. 

„ Чувствата и емоциите от спечелената титла на Европейския шампионат в Сърбия трудно биха могли да се опишат, имайки предвид, че аз имам сериозен опит зад гърба си като състезател и много стартове, но този в съботния ден няма да го забравя никога. Получи се уникално състезание от първата до последната 18-та обиколка , но организаторите явно искаха да ме разконцентрират преди него. Ние сме професионален екип от моя отбор и спазваме всички правила на домакините , независимо в коя точка на света ще карам. Така беше и на пистата „Навак”. Само, че предварителната програма за съботния ден беше променена в последния момент без някой да дойде и да ни уведоми. Какво се случи ли ? . Имахме една свободна тренировка и една квалификация за място на стартовата решетка. Аз бях с трето време от всички конкуренти. Един час преди старта  незнайно защо организаторите решиха да направят втора квалификация за време и след това от двете сесии да се вземат най-бързите обиколки . Добре, ама ние работим по мотора и неговите настройки и никой не дойде да ни каже, че се налага втора квалификация и естествено аз не излязох на пистата. Ядосах се, но нямаше какво да се направи. Може би това ме амбицира да бъда още по- силен и бърз в самото състезание. С екипа ми внимателно направихме тактиката за 18-те обиколки и понеже пистата е тясна в завоите и трудна за изпреварване трябваше да натисна газта още в началото и да поведа колоната. От старта на третата позиция в първия завой влязох втори, а на следващия ляв рискувах и атакувах от вътрешната страна , за да съм най-отпред. И нещата се получиха. Но, след това беше интересното. Давид Божич от Словения и сърбина Страхила Ковачевич се залепиха зад мен и буквално на милиметри бяхме тримата един зад друг. Знаех, че нямам право на грешка и бях много концентриран. В този ред карахме до финала, като времената ни бяха равни във всяка обиколка. Накрая Божич го победих с 1 секунда разлика, а Ковачевич беше след него. Невероятно каране. Едно от най-силните в цялата ми кариера. Много исках победата и я постигнах. Радвам се, че станах шампион в BMU European Championship 2021 .Благодаря на екипа си за всичко, което направиха и гледам напред” сподели Мартин Чой.

Пилотът ни отлетя рано тази сутрин за Франция, за да се присъедини към съотборниците си Кристиян Наполи и Нюел Росан преди много важното за тима на „Energie Endurance 91 състезание – „ 24 часа на Бол дОр”. До момента отбора на Мартин Чой е на 6-то място във временното класиране на Световния шампионат в клас SuperStock 1000 кубически сантиметра.

Pin It on Pinterest