Какво трябва да знаем за El Clasico?

Определени футболни съперничества са емблематични какъвто е случая с испанското Ел Класико.

Може би повече от всеки друг финал – Ел Класико безпорно е най-доброто съперничество. Срещите между Барселона и Реал Мадрид са тези, които феновете от цял свят задължително отбелязват в календарите си. Големият интерес към тези мачове проличава и в коефициентите, които букмейкъри като sesame предлагат.

Но какво всъщност представлява едно от най-интензивните спортни съперничества в света?

Какво означава El Clasico?

El Clasico е името, дадено на всяка игра между ожесточените съперници Реал Мадрид и Барселона. Мачовете с участието на Реал Мадрид и Барселона – най-големите и успешни клубове в Испания – се считат за върха на испанския футбол, откъдето идва и идеята, че това е „класическата“ среща на страната.

Мачовете на Реал Мадрид срещу Атлетико понякога се наричат El Otro Clasico, което означава „Другата класика“- име, което служи за подчертаване на вторичния му характер в скалата на дербитата.

Кога Реал Мадрид срещу Барселона става Ел Класико?

Интересното е, че използването на „Ел Класико“ за описване на Реал Мадрид срещу Барселона е сравнително скорошно явление, влиза в основния лексикон на испанския футбол в средата на 2000-те.

Преди този момент играта между Барселона и Реал Мадрид обикновено се наричаше Ел Дерби (Дербито) или още „Мадрид-Барса“ /„Барса-Мадрид“.

Смята се, че испанският футбол е вдъхновен от Южна и Централна Америка, където терминът „Класико“ често се използва за описание на дерби мачове или срещи между съперничещи отбори.

Най-известният Класико в Южна Америка е, разбира се, Суперкласико между съперниците на Буенос Айрес – Бока Хуниорс и Ривър Плейт.

Защо са съперници на Реал Мадрид и Барселона?

Барселона и Реал Мадрид са разположени в различни части на Испания, така че враждата между отборите е както политическа, така и спортна.

Съперничеството между отборите се засилва по време на Гражданската война в Испания и в годините след Втората световна война.

Девизът на Барса „Mes Que Un Club“ упоменава силно факта, че клубът означава нещо повече от спорт – той е символ на каталунската гордост, която е неразривно свързана с движението за независимост. Въпреки че днес в Испания има мир, в мачовете между Реал Мадрид и Барселона и до днес кристализира разделението.

Pin It on Pinterest