Спорт

Какво очаква ЦСКА в близкото бъдеще?

Днешната пресконференция на изпълнителните директори на ЦСКА Стоян Орманджиев и Филип Филипов трябваше да даде отговори на въпросите, които изникнаха след изненадващата смяна на собствеността на клуба преди няколко дена.

Напълно очаквано голяма част от въпросите останаха отворени и това е съвсем нормално и логично. Орманджиев спомена, че промяната е станала изненадващо и за самите тях, което логично води до извода, че не е имало много време за обмисляне и създаване на нови структури в клуба.

Това вероятно ще са казуси, които ще бъдат решавани най-вероятно в движение в следващите седмици. Лошата новина е, че до началото на новата кампания няма особено много време, така че реакциите ще трябва да са не само светкавични, но и правилни. Тук естествено няма какво толкова да се коментира, освен да се изрази надежда новите собственици да се справят с предизвикателството. От самата пресконференция обаче все пак има новини и то важни!

Най-голяма от тях е, че през следващата седмица ще бъде довнесен дела от капитала на ЦСКА в дружеството, което е собственик на стадиона. Това е ключов момент, защото показва нагледно, че промените в клуба по никакъв начин няма да засегнат строежа. Довнасянето на капитала е важно и от друга гледна точка. С него ЦСКА окончателно ще стане собственик на „Българска Армия“, а фактът, че сумата ще бъде платена показва, че слуховете за пречки около строежа са си само слухове и нищо повече.

Друг важен акцент е, че клубът няма задължения към настоящия момент. За мен това не е изненада, но е важно да се знае. Реално това е първата смяна на собственост през 21 век, при която новият собственик на ЦСКА не наследява сериозни пасиви от предишни периоди. Ако някой е очаквал новини около селекция, старши треньор или назначения в клуба, то разочарованието е напълно разбираемо. Аз лично не очаквах такива и щях да се изненадам, ако имаше информация в тази посока точно днес. Ясно е, че се водят преговори с настоящи играчи. И за оставането на някои с изтичащи договори, и за предсрочното прекратяване на договорите на други. Това е нещо съвсем нормално и резултатите ще ги научим в началото на подготовката. С подготовката е свързана е третата новина от пресконференцията. А тя е, че за първи път от 2015 година насам ЦСКА ще се готви през лятото изцяло в България. В случая има логика да се вземе такова решение. Минусът е, че няма да могат да бъдат организирани имиджови контроли с европейски клубове. Но има и сериозен плюс. Паузата между сезоните и тази година ще е символична, а миналогодишният лагер в Австрия в крайна сметка се оказа пълен провал, защото там тренираха под половината играчи. При лагер в България поне този проблем няма да го има. Ако ЦСКА играе в Лига Европа първите мачове ще са още в началото на юли, което ще означава, че цялата подготовка ще е сведена до 2 седмици. Естествено в тази връзка трябва да стискаме палци и новото скаутско звено да заработи бързо, защото време за селекция също няма. А отборът определено има нужда от сериозно освежаване, за да бъде конкурентен през новия сезон.

автор: Никола Дърпатов

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest