Спорт

Генчев: Първата ми мечта беше да съм тук, втората е да съм шампион с Левски

Новият старши треньор на „Левски“ Станислав Генчев бе официално представен.

Той сподели първите си впечатления от клуба и отбора и р разкри голямата си мечта – да е шампион с „Левски“.

„Благодаря за уважението да присъствате тук на нашата пресконференция. За целия екип е гордост да застанем начело на най-обичания клуб и сме сигурни, че с помощта на ръководството, феновете и генералния спонсор ще постигнем успехи, ще играем доминиращ футбол, който да радва феновете. Футболът е за тях“, започна Генчев.

„Аз още от момента, в който напуснах „Левски“ като футболист, исках да се върна тук. Три пъти съм бил близо до завръщането си като футболист. Като треньор винаги съм мечтал и желал да застана. Това е моя сбъдната мечта. Отговорността е много голяма и ние с моя екип сме готови да поемем тази отговорност. Разговорите започнаха по-късно от това, което се пишеше в медиите. Някои ме назначиха за треньор преди да са започнали разговорите. Буквално в последните три седмици имаше контакти, а по-сериозните разговори започнаха след мача между „Крумовград“ и „Левски“. Тогава бяха сериозни и целенасочени. Селекцията е основополагаща за това дали отборът ще бъде успешен или не. Аз ще отговарям за селекцията, които футболисти харесам те ще бъдат привличани. Нуждая се от поне 5 нови играчи. Надявам се с общи усилия да ги осигурим максимално бързо. Всеки един работа на зеления терен е важен“, продължи Генчев.

„С Дарко Тасевски сме говорили доста често на тема „футбол“. С другите четирима треньори в щаба имаме доста сходни виждания за нещата, докато той вижда по различен начин доста от тях. Сихронизирали сме се добре, но е важно да има друга гледна точка. Работата много повече като обем. Имаме план и начин на работа, но винаги е хубаво да има нов човек с ново виждане и да казва къде се бърка според него. Дарко е млад треньор, който доста напредна в последната година. Реално първата ми мечта да бъда треньор на „Левски“ се сбъдна. Втората ми е да стана шампион. Ние с моя щаб си преследваме доста мечтите и постигаме голяма част от тях. Сега следващата е да станем шампиони. Има футболисти, които може да бъдат освободени, но всичко зависи от селекцията. Бройката ни е малка, докато не привлечем нови футболисти никой няма да си тръгва. Билал Бари няма да бъде част от тима повече. Има разговори с различни футболисти, но един трансфер отнема време. Трябва да се договорим с клуба, или ако е свободен с агентите му, личните му условия. Ние лично вярваме, че набелязаните футболисти отговарят на всички критерии да бъдат играчи на „Левски. За вратар водим разговори с чужденец“, продължи Генчев.

„Най-нормалното нещо е да имам условия, които да бъдат изпълнени. Едно от тях бе за селекцията. Начинът ни на игра изисква да подберем точните футболисти, които да отговарят на него. Ние искаме да направим такъв отбор, че хората да са щастливи на стадиона и тогава всякакви проблеми с феновете ще бъдат изчистени. Алекс Колев е голмайстор на първенството и национален състезател. Имаме интерес към него, но всичко е въпрос на преговори. На всяка позиция се търси футболист. Ако Кордоба бъде продаден ще търсим левичар централен защитник, който да го замени, за да има баланс в отбора. Относно нереалистичната според вас цел да сме шампиони, едва ли някой е очаквал да направим серия от 15 мача без загуба с „Крумовград“. Това е доста по-нереалистично от това „Левски“ да е шампион. Имаме най-ценния актив – феновете, нуждаем се от попълване на някои места и след това с моя екип можем да направим отбора шампион. Николай Костов работи тук една година и доста неща ми харесват. Но искаме отборът да е по-агресивен, когато притежаваме топката и искам бързо да завършваме атаките. Това е много важно за мен – да завършваме бързо атаките и да вкарваме голове, докато съперникът не се организирал. Не е коректно да говоря дали тимът е бил в слаба физическа форма. Моите тимове винаги са били добре подготвени, така че няма от какво да се притеснявам за това дали ще бъдат добре подготвени. Футболистите тук са селектирани за модерен футбол и смятам, че имаме отличната възможност да направим добър и физически подготвен отбор от тях. Гледах втория отбор, винаги ми харесва, когато побеждаваме „ЦСКА-София“. Петима от този отбор ще започнат подготовка с първия тим и от тях зависи да получават шансове. Темата с Андриан Краев е приключена. Договорът му приключи и няма да е част от отбора повече. Имам свой начин на определяне на капитана на отбора. Футболистите ще го разберат когато се съберем на подготовка и тогава и вие ще разберете кой ще бъде“, коментира още младият наставник.

„Опитът, който имам от „Лудогорец“ е безценен. Там работих с много добри бразилски футболисти, в „Левски“ не са по-лоши. Характерното при тях е, че те играят, за да изпитват удоволствие от футбола, не се притесняват от съперника, което е много важно. Много съм доволен, че има толкова бразилски футболисти в нашия състав.  Харесваше ми контрола на топката при Костов. При такъв контрол обаче се допускаха грешки при изнасянето пред вратата. „Левски“ трябва да е солиден и да не допуска толкова грешки пред собствената врата. Пламен Андреев и Иван Андонов остават в „Левски“. На Пламен му се падна огромната чест да е капитан на доста крехка възраст. Той допусна някои грешки, които му се отразиха на представянето и спадът в представянето му беше значим. Това, че взимаме нов вратар не означава, че няма да играе. Той и Иван Андонов ще получават шансове, но е важно да имат конкуренция, защото тя ражда качеството и това е важно за мен като треньор. На всяка позиция искам по двама играчи – който се представя по-добре той ще играе. Приятно съм изненадам от посрещането ми от феновете, благодаря им за подкрепата. Ние ще се постараем с моя екип да оправдаем доверието. Пресен е споменът ми когато играх тук с „Крумовград“ и стадионът беше пълен. Сигурен съм, че щом започне сезонът отново ще е така. Новото първенство, с нови амбиции, още на първия мач ще бъде пълен стадиона. Ако се сравняваме с „Лудогорец“, там има много големи финансови възможности. Там купуват добри футболисти, стиковали са се , играят от много време заедно. Крайно време е да се появи някой, който да ги бутне от първото място. Вярвам, че можем да го направим. Съобразили сме селекцията с това, че нямаме квота за играчи извън ЕС. Безмислено е да вземем футболисти, които после не могат да играят и трябва да стоят извън групата, а да им плащане заплати. Намирането на футболисти с европейски паспорти, които отговарят на нашите изисквания, е много трудно, но водим разговори и се надявам още тази седмица да имаме резултати. Мога да кажа, че нищо не ме притеснява. Водил съм 5 отбора в Първа лига, натрупах доста опит. Наясно съм каква е ситуацията в България. „Левски“ се нуждае от европейските вечери. Минус е за нас, че няма да играем в Европа. Този заряд, който имат играчите, публиката идва с голямо настроение. Такива мачове помагат на отбора да израства. Ще имаме повече време за работа, няма да имаме мачове сряда-събота, но европейските срещи помагат да се израства по-бързо. Правим всичко възможно селекцията да приключи максимално бързо. Важно е всеки играч да дойде рано, за да има време да се аклиматизира към отбора. Август и септември е възможно да вземем някой само, ако е много над нивото на наличните футболисти. Това, което дойде до първия официален мач, ще бъде основният състав“, завърши Генчев.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest