Елитът на модерния петобой идва в България за Световната купа при мъжете и жените 

От 10 до 15 май в курортен комплекс Албена ще се проведе Световната купа по модерен петобой за мъже и жени. До момента заявка за участие са направили 142 състезатели от 23 държави. България ще бъде представена от 11 атлети (7 мъже и 4 жени). И петте дисциплини – плуване, фехтовка, конна езда, бягане и стрелба ще бъдат на територията на комплекса. Президентът на Международната федерация по модерен петобой UIPM Клаус Шорман и част от борда на директорите на централата ще пристигнат у нас за събитието. По традиция, България в лицето на родната федерация- БФМП винаги е отличен домакин и организатор на Световните купи през последните години, а вече от няколко месеца в Албена тече сериозната подготовка от страна на нашия организационен комитет във връзка със събитието. 

„ Сега ще е по-различно от миналите издания, които бяха в София, но имаме прекрасен екип от хора, които ежедневно работят по организацията като цяло. Пристигнаха първите делегации на Япония и Южна Корея, които вече са в Албена и провеждат тренировки на съоръженията. Напълно готови сме с посрещането на спортистите от летището във Варна и настаняването им в комплекса. Благодарности към всички, които ни помагат, защото предстоящите състезания са много важни и от имиджова гледна точка за България.Трябва да бъдем перфектни във всяко отношение и работим по точен план-график“, каза Камелия Александрова – председател на Българска федерация по модерен петобой.

Националният ни отбор при мъжете и жените в момента е на лагер в София, като в понеделник водените от старши треньора Владимир Кузманов атлети ще пристигнат в Албена. Тодор Михалев, Денис Колев, Радослав Стойчев, Любомир Германов, Емил Грозданов, Александър Върбанов, Радослав Христов, Димана Стефанова, Кристина Денина, Теодора Мариноваи Никол Иванова попаднаха в състава на България за участие при мъжете и жените.

„ С изключение на Тодор Михалев и Денис Колев останалите са млади, но много талантливи състезатели, които ще имат възможността да премерят сили с най-добрите от целия свят и това им участие ще бъде от голяма полза за тяхното израстване. Не мога да имам огромни надежди за  представянето им, но съм убеден, че ще направят всичко по силите си и ще се представят достойно. На тренировките показват добри резултати, дано така да бъде и в квалификациите в Албена. Целта ни е да имаме повече атлети, които да попаднат в първите 18 финалисти и в двата пола. Всички са отлично подготвени и с малко късмет могат да успеят“, сподели старши треньора Владимир Кузманов. 

На 10-и  и 11-и май от сутринта започват квалификациите при мъжете и жените. След това на 12-и и 13-и са полуфиналите, а на 14 май финалите. В неделя (15 май) ще се разпределят медалите в микс щафетите. 

Входът за публика в изградените зони за гледане на живо ще бъде безплатен във всички дни на турнира.

Pin It on Pinterest