Биографията на Трифон Иванов вече е в продажба

Първата по рода си биографична книга за легендарния футболист Трифон Иванов излeзe на пазара този месец. На 13 февруари се навършиха точно 5 години, откакто Железния защитник напусна този свят.

Творбата „Трифон Иванов – Железния. Биография на една вечна легенда“ е призната лично от майката на Туньо – леля Маринка, която дава благословията си и помага дейно за нейното написване. Автори са трима спортни журналисти от вестник „България Днес“ – Добромир Добрев, Кристиан Иванов и Георги Иванов. Те споделят, че събирането на историите и списването на книгата им отнема две години.

„Това е едно правдиво четиво за един от великите български футболисти – Трифон Иванов. Истински професионалист, весел и добър човек. Играта бе в кръвта му и не жалеше сили да се усъвършенства. Сега, като се замисля, имах слабост към Трифон както в ЦСКА, така и в националния отбор“, споделя треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев в пролога на книгата.

Творбата на издателска къща „Труд“ е в обем от 280 страници. В нея се проследява целият житейски и спортен път на Иванов от детските му години в китното село Горна Липница до бронзовите медали в Америка. 

Най-голямата изненада, която авторите са подготвили за читателите, е лична изповед на голямата футболна легенда Христо Стоичков. Камата безрезервно се съгласява да даде откровено интервю за книгата, посветена на неговия добър приятел.

„Приятелството не се купува, не се гради за ден. Трифон беше честно момче. До края на дните му, Бог да го прости, не спирахме да се шегуваме. Най-любимото ми беше да му искам автограф върху снимки, на които изглеждаше най-страшен. Много се ядосваше“, спомня си Стоичков.

Pin It on Pinterest