Зимната обстановка в Община Габрово

Пътищата в Община Габрово са почистени и обработени.

ОПТ изпълнява нормално градските и междуградските линии.

Няма населени места без електроснабдяване.

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, топлоподаване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват нормално.

Снежната покривка на прохода Шипка е около 25 см., пътят е нормално проходим при зимни условия. Температурата е минус 5-6 градуса.

Снежната покривка на курортен комплекс Узана е 25-30 см. Пътищата във и към комплекса са почистени. Екипи на полицията и Общински инспекторат ще се включат в регулиране на движението.

Налице са предпоставки за образуване на ледени висулки по покривните конструкции на сградите. Във връзка с това напомняме на гражданите да бъдат особено бдителни в близост до фасади на сгради.

!!! Община Габрово напомня на собствениците, наемателите и ползвателите на имоти за задължението да почистят стрехите и фасадите на сградите си от ледени висулки, както и тротоарите пред тях от лед и сняг.

За днес, 16 януари, и утре – 17 януари е обявен жълт код за ниски температури. Температурите ще са под нулата дори и през деня. Вечерта ще паднат до минус 7-8. В неделя и понеделник ще е още по-студено – до минус 12-13.

Затопляне се очаква след сряда.

През деня ще превалява слаб сняг. В Западна и Централна България ще духа слаб до умерен северозападен, в Източна – северен вятър и с него застудяването ще продължи. Ще бъде студено. Минималните температури ще са предимно от минус 7° до минус 2°, максималните – от минус 3° до 2°. Вечерта от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

Над планините ще е предимно облачно, със слаб снеговалеж. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, с който застудяването ще продължи и ще е много студено. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 6°, на 2000 метра – около минус 12°.

Pin It on Pinterest