Зенитно оръдие е новият военен паметник в Йоглав

Нов военен паметник – зенитно оръдие, е монтиран в ловешкото село Йоглав. Той е посветен на загиналите жители от селото  в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Придобивката  е със специално отпуснати средства от Министерство на отбраната. Спонсор на допълнителни средства и изпълнител на строежа е  Цветан Ночев, председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник и председател на НПО „Обединени сдружения за граждански контрол“ София. 

Чрез дарителската  мисия на 13 август 2020 година и с одобрение от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова на площада до паметника беше доставено и монтирано 57 мм зенитно оръдие С-60. Оръдието пристигна от в. ф. 22060 Велико Търново, със заповед на  Министерство на отбраната.   

Цветан Ночев  сключи договор с Общината за дарение на средства за обезопасяване на артилерийската установка. Дарителят с лични средства заплатил и превоза на оръдието до Йоглав. Сега то е поставено в парка, в близост до мраморния паметник, върху който има статуя на лъв. По този начин се оформя един малък мемориален комплекс в памет на загиналите йоглавчани за свободата на България.

Pin It on Pinterest