Здравко Димитров: До 10 дни Пловдив ще разполага с модерна лаборатория за коронавирус, дарена от Георги Гергов

Здравко Димитров, кмет на Пловдив, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Кой е по-силен – коронавирусът или Пловдив?

    „И с огромно удоволствие казва здравейте, г-н Димитров! Във виртуална връзка сме със Здравко Димитров, кмет на Пловдив. Коронавирусът или Пловдив, кой е по-силен?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори: „Пловдив е по-силен, Пловдив е вековен град и ще оцелее и след вируса и ще бъдем по-силни и по-задружни!“.

   „Кое Ви дава основание да сте толкова уверен?“, попита водещата. Събеседникът й отговори: „Пловдив е един от най-старите градове на Европа, надживял е Троя и Микена! Ще надживеем и вируса, бъдете уверени в това!“.

Противоречията му с областния управител Дани Каназирева за това трябва ли да работят магазините по главната улица.

    „В какво Ви упрекваха днес, не можах да разбера преди ефира, какво се е случило днес в Пловдив? Много разхождащи се ли, какво?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че става дума за заповедта, че могат да работят магазините по главната улица, с което той категорично не е съгласен. „Кои магазини, дето продават гащи, чорапи, рокли?“, попита водещата. Кметът на Пловдив потвърди, че става дума точно за такива магазини, като според заповедта на областния управител Дани Каназирева те могат да работят, но той категорично не е съгласен.

  „И какво, сблъскахте ли се, нали сте уж партньори и приятели?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Не, не сме се сблъскали, просто аз няма как да се сблъскам с човек, който не е ходил в казармата! Тук става въпрос за военно положение, за дисциплина, за неща, които трябва да ги спазваме всички. Има Национален щаб, който предприема мерки, които трябва да спазваме и ние се придържаме към тези мерки. И гарантирам, че от утре Пловдив ще почувства, че ще има по-здрави мерки!“. Водещата помоли своя събеседник да уточни какво точно има предвид. Градоначалникът отговори, че става въпрос за ограничаване на излизането от вкъщи, защото например хората в „Столипиново“ и „Шекер махала“ излизат, когато е хубаво времето. Органите на реда непрекъснато са в тези квартали, но там дисциплината е по-ниска. Хората временно се разпръскват, но след това пак излизат.

    „Миете ли улиците? Обаждат се зрители, че не го правите!“, попита водещата. Здравко Димитров отговори, че улиците се мият редовно, в „Столипиново“ и „Шекер махала“ те се мият допълнително с дезинфектанти. „Правим каквото е необходимо, но все пак трябва да има и дисциплина!“, още веднъж подчерта той. Кметът на града съобщи, че днес са били съставени 92 акта и 65 предупредителни протокола на хора, които се събират на групи. От понеделник мерките ще бъдат още по-строги.

Дарението на Георги Гергов.

    „А как се развиват политическите противопоставяния, Вие се явявахте срещу кандидата на БСП в състезанието за кмет на Пловдив. Сега пък областният председател на БСП Георги Гергов е един от най-големите дарители и полевата болница ще бъде в Пловдивския панаир?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров обясни, че полевата болница е изпълнена по всички правила, тя ще намира в зала „Колодрума“, леглата са отделени с паравани. Това се случва и благодарение на Георги Гергов. „Ние в Пловдив нямаме, аз събрах всички депутати от всички парламентарни групи и единодушно решихме, че Пловдив не може да остане без лаборатория и тя ще бъде факт!“, обясни кметът. „Георги Гергов именно това финансира – изграждането на лаборатория за коронавирус с резултати до 2 часа! Доколкото беше излязло съобщението той дарява 300 000 лева за най-висок клас апаратура, 1000 предпазни облекла за медиците в Пловдив и 10 000 за националния оперативен щаб!“, припомни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това наистина е така, а тази лаборатория ще остане да работи и след епидемията от коронавирус и градът ще разполага със съвременна лаборатория. Тази лаборатория вече се изгражда, има терен в Инфекциозна болница. До 10 дни вече ще бъде факт. Осигурени са машини, както и хора, които ще работят в нея.

Какво го е научил коронавирусът като управляващ?

   „Какво Ви научава сега коронавирусът като управляващ?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори: „Че трябва да бъдем единни и че в случая партиите са излишни, това го видяхме и в Народното събрание! Не трябва да се противопоставяме! Защото само така ще победим пандемията, а не дай Боже в бъдеще да се случат и други неща! Дотук се справяме добре благодарение на мерките, предприети от Националния щаб в лицето и на г-н Борисов, и на ген. Мутафчийски, този човек наистина направи много! И не само той – всички“.

С колко болнични легла разполага Пловдив?

    „Каква е готовността на болниците в Пловдив?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че са осигурени около 1000 легла както в частни, така и в общински болници. Осигурени са маски, предпазни облекла. Има нужда от респираторни апарати. „Всичко, което е необходимо, го правим, но все пак има нужда и от помощ. Има хора, които се отзовават и помагат, да се надяваме, че ще се справим с кризата, сигурен съм, че ще се справим!“, заяви градоначалникът.

Напрежението по КПП-тата.

    „Извинете за въпроса, но онзи ден се наложи и Вие да се намесите лично, ще се изразя малко жаргонно, но големи „тарикати“, които протестират на КПП-тата на Пловдив, как ще се укроти тази хитроумност на българина?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че предишният режим, когато декларациите само са се показвали, е бил по-добър, но в момента се създават усложнения, декларациите трябва да се вземат от служителите на реда, което е един ненужен контакт. „Вие видяхте, че по ваше предложение вече не се оставят тези декларации, а се показват!“, уточни водещата. Събеседникът й отговори, че според него този вариант е правилен, за да се избегнат ненужни контакти.

Как община Пловдив ще подпомогне бизнеса и гражданите?

    „Обсъждат се финансовите мерки, с които да се подпомага бизнесът и гражданите, ние започнахме с това, че областният управител Дани Каназирева е разпоредила да се отворят магазините на главната улица, а Вие сте против това и с основание. Какви са мерките, с които община Пловдив е в състояние да подпомогне малкия и средния бизнес?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че община Пловдив е една от първите, която е отменила тротоарното право. Отменени са и таксите в детските градини за времето, в което децата нямат възможност да ги посещават. Отменени са и наемите на творците, които ползват общински ателиета. „Отменихме синята и зелената зона, всичко е в полза на гражданите. Трудно е за бизнеса, на всички ни е трудно, пак казвам, трябва да сме единни, за да преодолеем това препятствие, ние сме единни като екип и община!“, завърши Здравко Димитров участието си в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” 

Pin It on Pinterest