Региона

Заради жегите Столична община увеличава поливането на младите фиданки

Заради високите температури през летните месеци Столична община организира допълнително поливане на младите алейни фиданки в посадни гнезда, разположени в зелените ивици и по тротоарите в столицата.

Поливането се извършва в ранните сутрешни часове, както и късно вечер, с необходимата повтаряемост, която зависи от вида, местоположението и изложението на фиданките.  

Предвидените дейности включват ежеседмично поливане на всички фиданки, засадени в периода 2020-2023 г. и двукратно седмично поливане за засадените фиданки през пролетта на 2024 г. За всяка новозасадена фиданка се осигурява необходимото количество вода, като поливането ще се реализира в периода юни-септември, съобразно метеорологичните условия. В местата с много високи дневни температури или утежнен трафик е предвидено поставянето на допълнителни системи за напояване, които освобождават водата за дълъг период (до 10 часа) през деня, като по тази начин се осигурява по-висока ефективност на напояването.

При обилни и продължителни валежи графикът ще бъде адаптиран към метеорологичната обстановка, за да бъде осигурена допълнителна влага за всички фиданки с оглед на тяхното успешно прихващане.
Графиците за поливане са съобразени с натоварените часове и автомобилния трафик, за да не се затруднява движението на масовия градски транспорт в столицата. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest