Региона

Започва традиционният Фестивал за младежко творчество „Млада синя земя“ в Природонаучния музей

Във фестивала могат да участват деца и младежи от 5 до 18 години, като представят своите произведения и изпълнения в категории „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Танци“.

Участниците ще са разделени на възрастови групи (до 10 години и над 10 години) и ще бъдат оценявани от специализирано жури в съответните области. Изпълненията в категориите „Музика“ и „Танци“ ще се състоят във фоайето на музея на 22.04.2023 г ,понеделник, между 10:30 и 16:00 часа.

Наградените творби на участващите в категория „Изобразително изкуство“ ще бъдат експонирани в сградата на музея по време на събитието, темата тази година е „Водата дава енергия“.

Крайният срок за попълване на формулярите и оставяне на рисунки в музея е до 19.04.2023 г., като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са надписани с име, години на участника и телефонен номер.

ЛИНК към ФОРМУЛЯРА: https://forms.gle/yXM9K8GyWA1wzBB58

* При попълване на формуляра има задължителни полета, които ако не ви касаят може да напишете примерно „не“.

E-mail за информация: agity_pnm@abv.bg

Програма на фестивала:

Ден 1: 20 април (събота) 2024 г.

Часове: от 13:00 до 15:00 часа

Тема: Къщички за птици и хранилки.

Къщичките за птици и хранилките представляват не само практично, но и естетично приложение в градината или на терасата. Те са предназначени за подпомагане на дивите птици, като им предоставят убежище, място за гнездене и храна, особено в зимния период, когато ресурсите могат да бъдат ограничени. В същото време, къщичките за птици и хранилките могат да бъдат използвани като декоративен елемент, който придава уют и красота на външното пространство.

В проекта могат да участват както ученици ( IV- XII клас), така и възрастни.

В края на проекта всеки един участник ще получи стикери.

Ден 2: 21 април (неделя) 2024 г.

Часове: от 10:00 часа – от 3 до 7 години

12:00 часа – от 8 до 12 години

Тема: Приключение в света на модата.

Пригответе се за невероятно приключение в света на модата! В музея ще се проведе модно ревю, но този път няма да носим обикновени тоалети. Вместо това, ще заблестим с тоалети, изработени от рециклирани материали – хартия, кашони, найлонови торбички и др.

Мили родители, зарадвайте детето си с необикновен костюм, а ние ще зарадваме всички участници с много изненади и един прекрасен ден на забавления!

Може да се включите в следните възрастови групи:

– от 3 до 7г.

– от 8 до 12г.

Нека заедно покажем на децата загриженост и любов към нашият единствен дом – Земята!

Часове: от 15:00 -16:30часа

Тема: Образователна работилница “Създай своя малка Екоситема”!

Организирани са ученици от 10 клас (16-17г.), които ще участват в събитието. Мероприятието ще се проведе на 21 април.  Дейността е насочена към създаване на екосистема, която децата да отнесат вкъщи. Материалите, които са необходими са стъклени сфери или големи декоративни буркани, в които децата без проблем да могат систематизирано да поставят почва, сукулентно растение /от растенията може да има разнообразие, за да се получат различни декорации/,ситни бели камъчета, малки и средни тъмни камъчета, мъх за допълнителна декорация.

Награди: изработените екосистеми.

Ден 3: 22 април (понеделник) 2024 г.

Час: от 10 часа

Подходяща възраст: от 3 до 7годишни

Тема: Образователна игра „Търсене на съкровища“.

Отвориш ли вратата мечката ще ти помаха, продължиш ли малко по напред, посреща те крилата феичка позната. Пеперудка се нарича и децата тя обича. Малко по-нататък те посреща, свиреп, крокодил от реката Нил, но не бой се ти, защото има кой да те спаси. На помощ идва в този час, царят обичан от всички, лъв се той нарича и към теб се е затичал. Разходката ни, като от книга, ако искаш да продължи, в нашето приключение се ти включи.

Час: от 10 до 12 часа

Тема: Рециклиране и опазване на околната среда.

Беседа, съдържаща ползите от рециклирането, материалите, които могат да бъдат рециклирани и местата, подходящи за това;

Викторина за проверка на усвоените знания;

Игра, свързана с рециклиране на материали и отпадъци (разпределяне на различни материали в предназначените за това места – изображения на различни отпадъци, които трябва да бъдат поставени в правилния контейнер – ще предоставим кутия, със залепени на капака различни цветове контейнери и купичка с картинки на различни предмети; в зависимост от отпадъка, който бъде изтеглен от купичката, се поставя в предназначения за това контейнер.

Час: от 11 до 17 часа

Изложба „Оживялата изложба“ на Зелени балкани в зала „Ботаника“. Специалист от организацията ще ви запознае с интересни видове птици. С тази изложба отбелязваме 10 години от завръщането на белошипата ветрушка у нас!

Часове: от 10:30 до 16:30 часа

Музикално-танцова програма на деца от пловдивски детски градини, училища и читалища. Ще се състои във фоайето на музея.

Час: от 15:00 часа

Деветокласници от СУ „Любен Каравелов“ ще представят дигиталната изложба на експозицията на бозайниците и птиците чрез изработени от тях QR кодове и ще бъдат екскурзоводи в тези зали.

Час: от 16 часа

Ученици от седми клас на СУ„ Любен Каравелов“ ще представят интердисциплинарен урок на тема „Билките в България“, заедно с изработени от тях хербарий и интерактивна карта в продължението Google earth в зала „Планетариум“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest