Започна подготовката за засаждане на есенните цветя във Видин

И тази есен хиляди цветя ще радват видинските граждани.

В момента усилията са насочени основно към извършване на необходимите подготвителни дейности. Започна подмяна на хумусния слой в цветните лехи и площите, предвидени за зацветяване – нещо, което не е правено от години. За целта повърхностният слой на почвата – около 20 см, се отстранява и на негово място се насипва нов. Целта е подобряване на почвения състав чрез внасянето на компост и хумусна почва и торене с трикомпонентни минерални торове, съдържащи азот, фосфор и калий.

Подготвителните мероприятия ще продължат до края на месеца. След 20 септември се очаква да бъдат доставени цветята и ще стартира поетапното им засаждане. И тази есен в цветните лехи във Видин ще ни радват традиционните теменужки и парички, но за първа година ще има и нарциси. Ще се насадят допълнително лалета на местата, където е установено, че няма нужната гъстота.

Община Видин е предвидила около 10 000 лв. за закупуване на есенни цветя. Те ще красят цветните карета на площад „Бдинци“ и по пешеходна зона, като всичко ще бъде съобразено с проекта за рехабилитация на централната част на града, който е все още в устойчивост. Хиляди цветя ще създават настроение в парковете, като освен в Крайдунавския парк и в парк „Рова“ през тази есен цветя ще бъдат посадени и във „Владикина бахча“. Ще бъде обърнато внимание и на места, където и до момента са садени цветя, но има нужда от допълнително зацветяване. Пример за това е пространството около паметника „Мислителя“ в началото на Крайдунавския парк, както и в лехите на централната алея, водеща към Паметника на свободата, склоновете към площадката на Художествената галерия, в района на Централна поща и др. Ще бъдат удовлетворени и молбите на граждани, подадени в предходната покана по програмата „Нашият Видин – по-красив от всякога“, които през пролетта нямаше възможност да бъдат изпълнени.

Експертите в администрацията и служителите на ОП „Чистота, озеленяване и благоустройство“ работят усилено, за да се реализира дългосрочната визия на Община Видин, която е всички дейности в сферата на озеленяването да се изпълняват при следване на все по-високи технически, естетически и екологични критерии.

Pin It on Pinterest