Запалени сухи треви в окръг Гюргево са причината за задимяването и неприятната миризма в Русе

По повод получени сигнали от граждани за задимяване, забелязано на северния бряг на река на Дунав на територията на Румъния, както и за неприятна миризма през днешния ден в Русе, областният управител на област Русе Галин Григоров, със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, осъществи незабавно контакт с префекта на окръг Гюргево Анета Матей.

От проведения разговор стана ясно, че става дума за запалени сухи треви на територията на община Ойнаку в окръг Гюргево на площ от 700 декара.

Всички компетентни институции от съседно Гюргево са запознати и са предприели необходимите мерки за справяне със ситуацията. Според румънската страна на място веднага са изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“. Операцията по потушаване на огнището е все още в ход.

Институциите от българска и румънска страна продължават да са в постоянен контакт и при необходимост са в готовност да предприемат допълнителни действия.

Pin It on Pinterest