Региона

Заместник-кметът Елка Неделчева откри Панорамата на средното образование в Разград

Заместник-кметът на Община Разград Елка Неделчева откри традиционната Панорама на средното образование, която Регионалното управление на образованието със съдействието на Община Разград и ЦПЛР ЦУТНТ организира ежегодно.

Събитието има за цел да подпомогне кариерното ориентиране на седмокласниците, които завършват един етап от образованието си и трябва да направят избор как да го продължат.

Заместник-кметът Елка Неделчева им пожела да направят правилния и разумен избор на училище и сфера на развитие, а след това с упоритост, труд, енергия и отговорност да се обучават 5 години така, че като завършат да си кажат, че са преодолели предизвикателство, което им отваря много врати. Г-жа Неделчева препоръча на седмокласниците добре да преценят плюсовете и минусите, да обсъдят и с родителите си какви искат да станат. Заместник-кметът очерта пред седмокласниците важността на избора им, като даде за пример, че можеш да завършиш няколко различни магистърски програми за висшето си образование, ако прецениш, че бакалавърската ти степен не е била подходяща, но изборът какво средно образование да завършиш се прави само веднъж. Заместник-кметът Елка Неделчева поздрави и представителите на средните училища, които са подготвили представянето на учебните заведения, добрите практики и постигнати успехи. Тя и РУО за инициативата да се подпомогнат учениците в решението им за следващ етап от обучението.

Началникът на РУО Ангел Петков съобщи, че утвърденият държавен план-прием за средните училища в област Разград е 38 паралелки – 24 професионални и 14 профилирани. Те се разкриват в 10 професионални и 3 профилирани гимназии, както и в 4 средни училища. Завършващите седмокласници са 943, с резултатите си от изпитите по български език и литература на 19 юни и по математика на 21 юни те ще се състезават за 988 места.

Панорамата в Разград се проведе във фоайето на Общинския културен център, на 6 юни тя ще има издание в Кубрат, а на 11 юни – в Исперих, също със съдействието на съответните общини.

Има и възможност за посещение на виртуална Панорама – ето ТУК.

Гост на откриването на Панорамата в Разград бе и заместник областният управител и изпълняващ функциите на Областен управител Надя Йорданова.

Музикален поздрав към участниците в Панорамата отправиха две възпитанички на Школа „Енджой мюзик“ с ръководител Адриян Маджаров – Божидара Янева и Пресияна Тодорова.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest