Зам. областният управител Стоян Стоянов участва в честването на 144-ата годишнина от боевете за Стара Загора

Зам. областният управител Стоян Стоянов участва на 31 юли в тържественото отбелязване на 144-ата годишнина от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.

Сред официалните гости бяха още зам.-кметовете Милена Желева и Иванка Сотирова, депутати, общински съветници, представители на държавни и местни институции.

„Навършват се 144 години от боевете за защита на Стара Загора по време на Руско- турската освободителна война. 31 юли 1877 година е най-тъжният ден в историята на града ни – тогава са избити над 14 хиляди негови чеда – съсечени, драни живи, изгаряни на клади и подложени на гаври. Други 10 хиляди, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция. Градът е разрушен, разграбен и опожарен. Паметни и свещени събития, в които осъзнаваме за пореден път колко дълбоки са корените на родната ни душа, стаила в многовековната си история изстрадана обич и истински православен дух, над който времето няма власт…Поклон пред паметта на нашите родни бащи и майки, братя и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да ни има нас!“. С тези думи се обърна към присъстващите Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и отправи молитва за града и неговите жители.

Пред монумента бяха поднесени венци и цветя. Гирлянд на славата бе положен в подножието му.

Гостите на честването имаха възможност да се насладят на изпълненията на различни фолклорни формации. Тържеството завърши с празнична заря. 

Pin It on Pinterest