Региона

Зам.-министър Сукалински: Метрологията винаги е била изключително важно звено в икономиката на всяка държава

Метрологията винаги е била изключително важно звено в икономиката на всяка държава.

Тя играе съществена роля за промишленото производство и търговския обмен, и е в услуга на обществото за постигане на по-добро качество на живот. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински по време на откриването на конференция по повод Световния ден на метрологията, организирана от Българския институт по метрология, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и Съюза на метролозите в България към Федерацията на научно-техническите съюзи.

По негови думи мотото тази година „Ние измерваме днес за устойчиво утре“, намира своята приложимост към голям брой възможности за измерване, които са от решаващо значение за насърчаване на устойчивата глобална икономика и околна среда.

По време на събитието зам.-министър Сукалински акцентира върху отговорността на метролозите. „Те са тези, които осигуряват доверие в резултатите от измерванията, експертно метрологично познание, което позволява на нашия модерен, високотехнологичен свят да функционира надеждно и безопасно“, заяви той.

В рамките на конференцията зам.-министър Сукалниски подчерта, че доказателство за високото обществено значение, което имат дейностите, осигуряващи точност и проследимост на измерванията са и мерките, които Министерството на икономиката и индустрията провежда за развитието на метрологичната инфраструктура.

В заключение д-р Сукалински увери, че министерството ще продължи и в бъдеще да предоставя необходимата подкрепа за напредъка на метрологията. „Нашата цел е да обединим усилията си и да работим заедно за засилване ролята на метрологията като важен фактор за развитие на икономиката“, каза зам.-министърът.

В събитието участваха представители на Българска служба за акредитация, представители от Патентно ведомство, представители Българския институт за стандартизация и други.

***

Световният ден на метрологията – 20 май, отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. Този договор формира основата на международната измервателна система, която от своя страна е в основата на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и опазването на глобалната околна среда.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest