Зам.-министър Павлова: Спазването на принципите на правовата държава е основен приоритет на служебното правителство

Спазването на принципите на правовата държава и върховенството на закона е основен приоритет на служебното правителство в условията на многобройни предизвикателства, пред които държавите-членки са изправени“.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова при откриването на „Франкофонски правни дни 2021“  и на конференция „Превъплъщенията на правовата държава в Европа“, организирани от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Посолството на Франция и Френския институт в България.

В изказването си заместник-министър Павлова посочи, че за продължаване на реформата на съдебната система в изпълнение на международните ангажименти на България е възприет подход за включване на съществени мерки в тази сфера в Националния план за възстановяване и устойчивост и Националната програма за развитие.

„В този контекст на 6 август 2021 г правителството прие Пътна карта за изпълнение на решенията на Европейският съд по правата на човека. В отговор на наложените санкции на физически и юридически лица на основание Глобалния закон „Магнитски“ Министерството на правосъдието се разработва нова нормативна уредба, предвиждаща превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата“, припомни Павлова.

При откриването на събитието приветствия към участниците отправиха още посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин, деканът на Юридически факултет на СУ проф. д-р Даниел Вълчев, регионалният директор на Университетската агенция на Франкофонията за Централна и Източна Европа Мохамед Кетата, зам.-ректорът на СУ доц. д-р Георги Вълчев и др.  

Pin It on Pinterest