Региона

Зам.-кметът Попов откри изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт

Заместник-кметът по културата Павел Попов откри изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт.

Събитието е организирано от Община Варна и Фондацията „Дордрехт – Варна“, и е част от артистичния обмен на двата побратимени от 2001 година града. Домакин на проявата е Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Тази изложба е изключително важна за Община Варна, за нас тя е едно от основните събития в културния календар на града, подчерта заместник-кметът Попов. По думите му изкуството постоянно е в ситуация да се оправдава, да обяснява какъв е смисълът му и да отстоява правото си на съществуване, но тази съвместна изложба преодолява тези препятствия.

В историята на взаимоотношенията между Варна и Дордрехт ние виждаме един прекрасен пример за културна дипломация в най-чист вид, поясни Попов. Той благодари на всички участници и изтъкна, че е изключително важно диалогът между двата града да продължи.

На откриването присъстваха още областният управител проф. Андрияна Андреева, Джон Петерс – представител на фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“ и Тон Делемаре – един от основателите на фондацията „Проекти Източна Европа“ и други официални гости.

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България „Пасажери между две морета“ може да бъде видяна от 19 юни до 10 юли 2024 г.

Експозицията включва произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна е представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Съпътстващо изложбата събитие е лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия „Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт – един от най-старите в Нидерландия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest