Зам.-кметът на Русе поздрави Петър Ванев по повод издаването на новата му книга

Русенецът Петър Ванев представи своята нова книга „Пътеката на хората“ пред десетки любители на хубавото четиво, пътешествията и природата.

Специален гост на събитието беше зам.-кметът на Община Русе и Председател на Управителния съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“ г-жа Златомира Стефанова. Тя приветства автора като му пожела да бъде все така успешен и предприемчив, като му връчи поздравителен адрес от името на Кмета на Община Русе г-н Пенчо Милков.    

„Пътеката на хората“ е разказ за 3500-километров солов преход, който изправя пред множество предизвикателства един млад пътешественик, какъвто е русенецът Петър Ванев. Когато тръгва по Пътеката на Апалачите през май 2018 година Петър очаква тежък терен, резки климатични промени и опасни срещи с дивата природа. В рамките на по-малко от четири месеца той изминава средно по 35 километра на ден в кал, студ и жега, непрекъснато мокър, физически и емоционално изтощен. Изкачва 92 върха и отслабва с десет килограма. Среща различни хора и се изправя пред ежедневни трудности. Прекосява 14 щата в посока от юг на север по изкривения гръбнак на планинската верига Апалачи, за да стигне до планината Катадин и края на това невероятно приключение. В книгата са описани моменти на силна болка, лишения, жажда, глад и сълзи. Опасни срещи с гърмящи змии, черни мечки и смъртоносни кърлежи. Докато крачи по  пътеката Петър потъва сред красотата на природата и заспива под небе осеяно от милиарди звезди, среща любов, агресия и разочарование, воден от непоколебимата си воля и решението да изпита предела на собствените си възможности.

Петър Ванев e едно от Лицата на Русе, получил подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“, пътешественик и любител на дивата природа. Той е първият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка – екстремен маршрут от границата с Мексико до границата с Канада с дължина 4240 км. През 2018 година  той успя да премине и Апалачката пътека, а с прекосяването на Континенталният преход през тази година той успя да осъществи мечтата си за Тройната корона и стана  носител  на отличието „Тройната корона“, което се дава за успешно прекосяване на тези три маршрута. За последните два прехода той получи помощта на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Преживяванията си Петър описа в книгите „Пътека от огън и лед“ и „Пътеката на хората“. Предстои издаването на третата му книга, която е посветена на прекосяването на Континенталния преход.

Pin It on Pinterest