Региона

Зам.-кметът Милена Желева към дарителите на музея: Благодаря, че има хора като Вас!

Тази традиция се възражда и успяваме да обогатим фондовете си и да подобрим средата за нашите експозиции, заяви директорът на РИМ Петър Калчев

Благодаря, че все още дарителството съществува и хора като Вас помагат на музея ни с безкористните си постъпки. С тези думи зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева се обърна и към малките братчета Петър и Живко Стефанови, и към най-възрастния благодетел на музея Илиана Иванова, която макар и със затруднения в придвижването присъства на старта на Европейската нощ на музеите в съботната вечер. Г-жа Желева, чийто ресор като зам.-кмет е „Култура и туризъм“, откри официално изложбата „Накитите през хилядолетията“, разположена на 4-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя и директорът на РИМ Петър Калчев наградиха всички дарители и ги поздравиха за благородната им постъпка.

Зам.-градоначалникът прикани старозагорци и гостите на града ни да се възползват от всички интересни събития в програмата и да се насладят на обогатяващия досег с тях.

Всички нива на музея бяха препълнени от посетители, които се възползваха от чудесната възможност да съчетаят разходката в прекрасната съботна майска вечер с разглеждането на впечатляващите експонати. Представени са над 600 от тях от фондовете „Праистория“, „Антична археология“, „Средновековна археология“, „Етнография“ и „Най-нова история“, някои от които посетителите зърнаха за първи път. По-младите дами буквално залепнаха захласнато за витрините.

„Накитите са съпътствали човека от най-дълбока древност, още от неолита и халколита, но те не са имали функции на украшения на човешкото тяло и облекло, а са били символ на статус и социално положение в обществото“, обясни пред присъстващите Петър Калчев. Изработката на бижутата е от раковини от далечни морета, от нокти на северен елен, от черупки на миди, от скъпоценни и полускъпоценни камъни, след което се преминава към разкоша на сребърните и златните огърлици и пръстени.

По традиция в Европейската нощ на музеите се отдава уважение на тези, които му помагат да попълни фондовете си. Директорът на РИМ Петър Калчев припомни, че музеят не е създаден като държавна институция и в своето начално развитие се е издържал с дарения и помощ от Община Стара Загора. „Тази традиция през последните години, за моя и на колегите ми радост, се възражда и ние успяваме и да обогатим фондовете си, и да подобрим средата за нашите експозиции“, заяви Петър Калчев.

Той и г-жа Милена Желева започнаха награждаването на дарителите с най-малките – искрено развълнуваните и зарадвани братчета Петър и Живко Стефанови.

От името на „Ротари клуб Стара Загора – Берое“ свидетелството за дарение прие неговият президент Антон Тонев. Паричното дарение от 8335 лева вече е използвано за закупуването на интерактивен дисплей за музей „Неолитни жилища“ и за подмяна на осветителните тела на експозицията и във фоайето. Антон Тонев увери, че дейността на „Ротари клуб Стара Загора – Берое“ ще продължи да е в услуга на запазването на националните ни богатства, свързани с история и идентичност.

Община Стара Загора всяка година инвестира в музей „Неолитни жилища“. В Стара Загора вече се предлагат комбинирани билети за посещения в няколко обекта на намалена цена, в които е включен и този уникален музей. Предстои тези билети да станат достъпни и онлайн, което много ще облекчи посетителите.

Най-възрастната дарителка на Историческия музей – г-жа Илиана Иванова, също получи лично грамотата си за предоставената цигулка тип „Страдивариус“, произведена в началото на 20-и век. Дамата получи и поздравления за рождения си ден, който бе в същия ден 18 май и благопожелания за здраве от зам.-кмета Милена Желева.

Своя знак на признателност получиха още много благодетели, подарили на музея различни предмети от селския и градския бит.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest