Региона

За 14-а година Пловдив отличи добрите хора

Добрите дела, които всеки ден виждаме, трябва да бъдат показвани и споделяни.

Това дава положителния отзвук и примера, който трябва да следваме“. С тези думи кметът Костадин Димитров откри церемонията по награждаване на хората с добри сърца в 14-ото издание на кампанията „Пловдив – град на доброто“.

И тази година пловдивчани разказаха вдъхновяващите истории на своите съграждани и ги номинираха в четири категории – „Градско развитие“, „Социална дейност“, „Образователна дейност“ и „Добротворчество“. Отличията връчи кметът Костадин Димитров.

Наградата за добротворчество получи Стела Балджиева – създател на платформата „Rent-a-Баба“, в която възрастни хора могат да се регистрират и да бъдат в помощ на млади семейства, които нямат на кого да разчитат в грижите за децата.

„Все виждаше самотни баби по пейките в парка и сядаше да си поприказва с тях. Искаше да им помогне и един ден се сети, че с младите майки могат да си бъдат взаимно полезни. Към момента е помогнала на стотици хора от цялата страна“, споделя мъжът на Стела, който е направил номинацията.

В категория „Образователна дейност“ отличието беше връчено на Радостина Чейрекова, която е учител в детска градина „Боряна“. Заедно с децата от детската градина тя пресъздава десетки традиционни български приказки като ги кара да „оживеят“ под формата на театрални представления, изпълнени с песни и танци. „Освен знанията и уменията, на които учи децата ни, тя съхранява и предава българския фолклор и традиции и изгражда в тях културна идентичност и национална принадлежност“, се споменава в номинацията за Радостина Чейрекова.

Проф. Диляна Вичева получи наградата за „Градско развитие“. „Проф. Вичева заслужава да бъде за пример пред пловдивчани като неуморен и всеотдаен добротворец“, казва за нея колегата ѝ доц. Дончо Дончев от Военномедицинска академия, който я номинира за редицата доброволчески дейности, които тя инициира.

„Пловдивчани имат възможност да пият вода от няколко чешми на центъра, които са дело на труда на проф. Вичева. Изключителен е приносът ѝ за професионалното развитие на младите лекари, не само в Пловдив, но и в цялата страна. Без умора съдейства за изпращането на млади специалисти в квалификационни курсове, организира семинари и обучения с водещи специалисти в страната и Европа, осигурява стипендии за обучение на изявени млади лекари“, се казва още в номинацията.

Проф. Вичева подари на кмета Костадин Димитров реплика на картината на Микеланджело „Сътворението на Адам“ с думите „нека сътворяваме добри дела“.

За „Социална дейност“ приза заслужи Кочо Димитров – дългогодишен образователен, здравен и трудов медиатор.

„Намирам Кочо Димитров за тихата промяна към по-добро в етнически обособените квартали на града. Той извършва изключително продуктивна социална дейност, която е пряко свързана с образование, ограмотяване и ранно детско развитие. Част е от програмите на тръст за социална алтернатива – „Млади ромски педагози“, споделя за него Алекс Леви, който стана призьор в същата категория в миналогодишното издание на кампанията.

„Добротата е мисията на моя живот“, каза Кочо Димитров при приемането на наградата.

В края на церемонията създателят на инициативата „Пловдив – град на доброто“ Йорданка Петкова обяви и специални награди за две малки деца с големи сърца.  Третокласничките Мария Станилова и Теодора Механджийска изработват сувенири и бижута от кестени и шишарки, които след това продават. Събраните пари даряват на хора в нужда.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest