Йорданка Фандъкова: Преди да реша дали ще се кандидатирам за кмет искам да чуя оценката на партньорите и гражданите

Кметът на София Йорданка Фандъкова отговаря на въпроси на „Радио К2“ на пресконференция за отчет на изпълнението на споразумението за сътрудничество между Столична община и КНСБ от 2015 г.

„Радио К2“: След като Янка Такева заяви подкрепата си към Вас, ако се кандидатирате отново за кмет на София, Вие все още не сте дали отговор дали ще се кандидатирате и съответно имате ли готовност за предизборно преподписване на договора между КНСБ и СО? Като кмет на София и заместник-председател на ГЕРБ, може ли необлагаемият минимум, предлаган от КНСБ, да бъде решение на проблемите със заплатите, за които си сътрудничат КНСБ и СО?

Йорданка Фандъкова: По отношение на въпросите към мен, Вие знаете, няма промяна и може би разбирате сега защо обявих, че моето решение ще го кажа през месец септември. Това го казвам всеки ден, така че няма никаква новина в това. Но важно е, че в този период трябва да получа своята оценка за това, което съм направила, както виждате от нашите партньори, от гражданите, от групи граждани, защото аз съм поемала много конкретни ангажименти. Отново ще кажа, за мен това е много важно и това е отговорният подход. При едно подписано огромно споразумение на практика във всички сфери, 8 раздела, включително и раздел „Култура“, който тогава не беше договарян, както и раздел „ВиК“ и „Индустрия“ за които днес стана дума, но имаме диалог в тези сфери, тежки сфери, като енергетика и водоснабдяване. Всичко това са огромни отговорности и аз наистина трябва да чуя обратната връзка, защото за мен това е важно. Както казах аз не мога да си позволя просто ей така да давам обещания наляво и надясно без да си давам сметка какви са възможностите на града, разбира се да бъдем много амбициозни в тези възможности, за да ги увеличаваме непрекъснато и да създаваме по-добри условия за работа на хората, но най-вече по-добри условия за живот на всички граждани. По отношение на преговорите на национално ниво, които се водят и социалния диалог, който следя разбира се отстрани, не участвам пряко, но Вие знаете, че имам своите механизми и не се колебая да настоявам за неща, които трябва да се случат на национално ниво и както споделих по отношение на предложенията на КНСБ за увеличение на стандарти във важните сфери, които са важни за развитието на обществото и на града, ще го направя, когато, надявам се да се води този активен диалог и да се намери най-добрата формула, така че в края на краищата хората да имат по-високи доходи, а това да даде и тласък за икономиката на държавата.

Pin It on Pinterest