Региона

XXVI Национален фестивал на детската книга

От 8 до 10 май 2024г., за двадесет и шеста поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България – Националният фестивал на детската книга – един уникален форум, който пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели и го поддържа и развива вече повече от четвърт век като ежегодно представя най-добрите постижения в света на детската литература.

Организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ИАБЧ, най-големите детски издателства и др. фестивалът се превърна в желан, обичан и нужен празник, който зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. обединявайки около идеите и посланията си една огромна общност от съмишленици от страната и чужбина.

Двадесет и шестото издание на Фестивала премина под патронажа на Министерството на културата и се реализира с медийното партньорство и подкрепа на БТА, БНР и БНТ.

Многобройните прояви на юбилейното издание на фестивала, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина. В програмата на фестивала бяха включени: премиери на най-новите детски книги на писателите Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян, Гaбриела Георгиева, Слави Стоев, Илка Бирова, Цвета Брестничка, Благой Д. Иванов, Мария Донева, Никола Райков; литературен маратон с писатели и издатели – гости на фестивала в най-големите сливенски училища; представяне на най-новите издания за деца на издателствата „Жанет 45:, „Кибеа“, „Мармот“, „Така започна всичко“, „Коала прес“, „Робертино“, „ФЮТ“; връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2024г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението на писателя един много успешен проект реализиран с подкрепата на НХА-София с участието на студенти от НХА-София, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Художествената академия в Сараево /БиХ/; майсторски класове по творческо писане „Граматика на фантазията“ с модератори Весела Фламбурари и Марин Трошанов; уъркшоп по илюстрация с модератор Ралица Мануилова; майсторски клас „От илюстрация към анимация“ с презентации на Мая Бочева, Петър Станимиров и Борис Стоилов; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и XIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и награждаване на отличените участници; изложба илюстрации на Кирил Златков – миналогодишния носител на Националната награда „Константин Константинов“ в категория „илюстратор“; изложба илюстрации на Д. Денева по книгата на Цоню Калчев „Пей ми, славею чудесни!“; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Важен момент в програмата на 26-то издание на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Бяха представени 17 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Въпреки че литературният герой днес дели мястото си с много нови „съмишленици” – комиксовите, филмовите, дори героите от компютърни игри, неговата роля в изграждането на характера и поведението на децата и юношите не намалява. Те живеят във време на прекалено бърза подмяна на ценности, културни стереотипи, съзнание и личностно отношение и израстват в силно наситена от послания комуникационна среда, но литературата намира нови начини да привлече вниманието им. Целта на форума беше чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат.

И тази година централният площад и ларгото на Сливен се превърнаха в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен, а поради лошото време и в залата на Военния клуб-Сливен, бяха представени няколко спектакъла на: ДКТ-Бургас, ДКТ-Русе, ДКТ-Стара Загора и театрална къща „Мариета и Марионета“, които срещнаха деца и възрастни с любимите им приказни герои.

На открита сцена и на сцената на ДТ “Ст.Киров“ се проведоха няколко концерта, в които се включиха над 400 млади изпълнители: талантливи балерини, сладкогласни певци, виртуозни музиканти и танцьори от фолклорни ансамбли от Сливен, Бургас, Айтос, Карлово, Панагюрище, Пловдив, Стара Загора.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на 9 май – втория ден от фестивала, въпреки дъжда се включиха актьори, младежки духов оркестър от НУМСИ-Бургас, гвардейски отряд от СУ “Хр.Ботев“-гр.Айтос, пет мажоретни състава и над 700 ученици от различни сливенски училища, деца от детските градини, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи над тридесет носители на награди за най-оригинален карнавален костюм. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината. Организаторите на фестивала от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ осигуриха грамоти и книжки за всички деца участници в дефилето.

Официалната церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г. в различните категории /за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство/ се състоя на 9.05.2024г. За шести път беше връчена и награда на детското жури в категория „автор”. За наградите в различните категории са постъпили над 65 номинации като наградите са присъждат след сериозна селекция. Наградата за цялостен принос, присъдена тази година на Цвета Брестничка, връчи г-жа Амелия Гешева – зам.-министър на МК. Наградата в категория „илюстратор“ на носителката за тази година – Елена Жаблянова връчи областният управител Чавдар Божурски. Наградата в категория „автор“, на Благой Д. Иванов, връчи Стефан Радев – кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала. Наградата на детското жури получи Никола Райков. Тя му бе връчена от д-р Росица Петрова-Василева-директор на РБ “Сава Доброплодни“ и организатор на фестивала.

Водещи на събитието бяха дългогодишните приятели на фестивала – актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. В концерта взеха участие уникалните млади музиканти носители на много награди от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр.Бургас – Никола Деведжиев /15г./ – тромпет и Искрен Тодоров /10г./ – баян; Младежки духов оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас; изпълнителите: Илин Папазян, Иван Едрев /18г./, Александра Георгиева /16г./ и Надежда Ковачева /18г./ – победител в десетия сезон на музикалния формат „Гласът на България“ – 2023; балерините от балетните формации „Пети па“ – гр.Сливен и от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр.Бургас. В края на концерта емоционален музикален поздрав към организаторите, спомоществователите и гостите на фестивала поднесе Руслан Мъйнов.

Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В двата конкурса се включиха над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. На церемонията присъстваха наградени деца и техните родители от цялата страна. Отличените участници бяха приветствани от зам.-министъра на културата Амелия Гешева.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадоха сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез изработените кукли, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци. Над 7000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната се включиха в различни прояви от фестивалната програма. Сред участниците и гостите на фестивала от България и чужбина бяха и студенти-участници в Международния конкурс за илюстрация, писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози и др. В тридневния празник се включиха и стотици родители и много доброволци.

За рекордния брой участници и гости, въпреки дъжда и лошото време, многобройните прояви, включени във фестивалната програма, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи, и най-вече с искрената детска обич и вълнение.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest