Всички болници от област Русе извършват дейности по триаж на пациентите

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов, който към момента е временно изпълняващ длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб, се запозна с подготовката на лечебните заведения в Русенско по осъществяване на триажната дейност на пациенти с евентуална коронавирусна инфекция.

Това се наложи поради изискванията до този петък всички лечебни заведения да създадат подобна организация. От проведените разговори с директорите на болниците в региона стана ясно, че такива действия се осъществяват от почти самото начало на пандемията.

Още от месец март е разположен по един фургон пред всеки от двата входа на Университетска болница „Медика Русе“. Там извършват разпределение на всички пациенти, които предстои да бъдат хоспитализирани. Целта е по този начин да не се допусне разпространение на заразата в отделенията на болницата.

В другата Университетска болница „Канев“ е в процес на обособяване триажна зала. Тя ще се намира в непосредствена близост до спешното отделение на партера в лечебното заведение.

В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, както и в болницата в Бяла „Юлия Вревска“ също провеждат подобен тип мероприятия. Преди хоспитализация в двете лечебни заведения на всички пациенти се измерва телесната температура, а също така те биват подробно разпитвани за оплакванията си. В Бяла дори на всеки пациент измерват и кислородното насищане. В случай, че се установи човек с повишена телена температура, по-ниско от нормалното кислородно насищане или пък има оплаквания близки до тези на COVID-19, то веднага му бива правен бърз тест за коронавирус.

Припомняме, че по-рано през деня стана ясно, че до края на седмицата в област Русе ще бъдат разкрити още 56 легла, като 52 от тях ще бъдат в двете университетски болници в Русе. Останалите 4 са предвидени за Бяла.

Pin It on Pinterest