Видинските архивисти отбелязаха своя професионален празник

Заместник–кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов бе гост в Държавен архив Видин по повод 10 октомври – Денят на българските архиви.

На събитието присъстваха заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, бивши и настоящи служители в държавната структура в града, представители на институции и граждани.

По случай празника е подредена документална изложба – албум под надслов: „Памет за Трети пехотен бдински полк“, посветена на 135 години от създаването на славната дружина. Светлана Кръстева, началник отдел Държавен архив Видин, запозна присъстващите с легендарното минало на полка. В експозицията са включени 11 табла със снимки и документи, които показват живота на героите в мирно и военно време.

Инж. Асенов връчи поздравителен адрес на Светлана Кръстева, в който пише: „Вашият професионален празник е добър повод да изразя голямото си уважение към значимата ви мисия. В Държавен архив – Видин се съхранява културно наследство от национална значимост.Експозицията е възможност обществото да стане съпричастно за пореден път с многовековното минало на нашия старопрестолен град.Гордеем се с това, че вашите постижения помагат на всички ни да оцелеем, защото един народ е жив, докато пази и развива културните си ценности“.

Поздравителен адрес поднесе и заместник областият управител на област Видин Анжело Методиев.

Изявени дарители, предоставили през последните месеци ценни архивни единици, получиха благодарствени грамоти.

Празникът завърши с поднасяне на цветя пред паметника на площад Бдинци в чест на героите от Трети пехотен бдински полк.

Pin It on Pinterest