Видинчани се поклониха пред паметта на героите, загинали за свободата на България

        Община Видин отбеляза 143-та годишнина от Руско-турската Освободителна война, без да организира обичайните празнично шествие и историческа възстановка, с оглед на епидемичната обстановка.

И тази година обаче бе почетена паметта на героите, загинали за свободата на България. Пред паметника на румънските воини в село Иново, паднали в боевете за Освобождението на Видин, беше поднесен венец от заместник-кмета на Общината Десислава Тодорова. Цветя пред паметния знак поставиха и деца-самодейци от местното читалище.

         В същото време по повод Националния празник Градският духов оркестър свири маршове пред Спортна зала „Фестивална“ във Видин, след което премина по ул. „Търговска“, като се спря пред СУ „Цар Симеон Велики“ и Съдебната палата и се отправи към пл. „Бдинци“. За празничното настроение на видинчани и гостите на града със своите изпълнения допринесе и Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“.  Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова също бяха на централния площад и аплодираха празничната програма.

В този знаков ден видинският кмет връчи награди „Златна лира“ от името на Съюза на българските музикални и танцови дейци на двама заслужили видинчани. Единият от тях е Трофим Андреев – танцьор, солист и репетитор в АНПТ „Дунав“ и отличието се дава за високи творчески постижения и дългогодишна творческа дейност. Другата награда получи Емилиян Цветков – дългогодишен концертмайстор на Градския духов оркестър и музикален педагог – за високи художествено-творчески постижения и по повод 45 години творческа дейност. Д-р Ценков заяви, че Видин се гордее с такива заслужили хора и поздрави всички с Националния празник, с пожелание да бъдат здрави, сплотени и да обичат родния си край и родната си страна.

След това д-р Цветан Ценков и Борислава Борисова  поднесоха венци и цветя пред паметника на площад „Бдинци“ и пред паметника на опълченците от Видинския край (срещу Общинския драматичен театър). Паметта на загиналите за свободата на България почетоха също областният управител на Видин Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, видинският митрополит Даниил, представители на различни институции, неправителствени организации, политически партии, граждани.

Pin It on Pinterest