Региона

Ветово ще посрещне по традиция участниците в похода „По пътя на четата на Таньо войвода“

39-ото издание на събитието, което е под патронажа на президента Румен Радев, ще премине през Ветово на 1 юни /събота/ в периода между 10.00 и 11.00 часа.

Между 08.30 и 09.00 часа участниците ще преминат през селата Сеново и Кривня, а после и през резервата „Бели лом“. В похода тази година се очаква да се включат над 450 ученици от страната. Началото ще бъде дадено в 08.00 часа сутринта на 30 май /четвъртък/ в Тутракан, а завършекът ще е на 2 юни в село Априлово. В четвъртък вечерта се предвижда и концерт на Теодосий Спасов и неговата група в Исперих. Областна администрация – Русе също съдейства за организацията при преминаването на похода пред Русенска област. Областната управа съвместно с Областната дирекция на МВР и Община Ветово е създала необходимите условия за безпроблемно преминаване на събитието в Русенско. Инициативата се подкрепя още от Общинските администрации и музеите в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

Походът е част от националния календар на Министерството на образованието и науката, а научни консултанти са академик Георги Марков и проф. Христо Матанов.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest