Възможности за привличане на турски инвестиции в област Русе

Възможностите за привличане на турски инвестиции в региона обсъдиха на среща Борислав Българинов и неговият заместник Синн Хебибов с ръководителя на Търговската секция към посолството на Република Турция в София Синем Таштан и Есин Топчу също от чуждестранната мисия.

От срещата стана ясно, че районът на Русе представлява сериозен интерес за бизнес развитие на турски фирми. Статистиката сочи, че турските инвестиции в страната ни възлизат на малко над 2.5 милиарда евро, като в България има около 70 големи стратегически фирми от южната ни съседка и приблизително 2 500 малки и средни компании. Оказва се, че приоритет за турската страна е развитието на спедиторския бизнес, като специално внимание ще бъде отделено на изграждането на логистични складове. Според тях изграждането на втори мост над река Дунав при Русе е изключително наложително, тъй като оттук преминава основният поток от хора и стоки от Турция към Европа и обратно. След като Българинов запозна в детайли дипломатите с перспективите за инвестиране в Русенско, те посочиха, че се интересуват и от опциите за установяване на фирми на територията на промишлените зони в града. По техни думи ковид-пандемията не е повлияла негативно на стопанските отношения между двете държави, като дори напоследък се отчита и засилен интерес за инвестиране в България.

По-рано през деня представителите на посолството на Турция заедно със Синан Хебибов посетиха и района на бившата корабостроилтеница. За съжаление обаче собствениците в лицето на синдика на КТБ не осигуриха достъп до самото предприятие. Идеята е нейната дейност отново да бъде възродена и така да се съживи едно емблематично за цялата страна предприятие, което допреди е давало препитание на близо 2 000 души. За целта още до края на следващата седмица Българинов ще изпрати писмо до посолството в София за това с каква техника разполага завода в Русе и кораби с какъв габарит могат да бъдат ремонтирани тук. Отговор ще бъде даден и на други специфични въпроси като като какви комплексни услуги може да предложи заводът. Българинов изтъкна, че това е единствената толкова добре оборудвана корабостроителница по поречието на река Дунав и освен ремонт могат да се строят и кораби. Българинов настоя пред представителите на турската държава при намиране на инвеститор от тяхна страна новото търговско дружество да бъде регистрирано в Русе, за да може данъците да остават за развитието на града. Срещата идва близо две седмици след визитата на посланика на Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Pin It on Pinterest