Във Видин отдадоха почит към народните будители

В празничния ден заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова и общински служители поднесоха венци и цветя пред паметника на Епископ Софроний Врачански в града.

Тя честити от името на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и от свое име празника на всички, които днес отбелязват Деня на народните будители – училищни, книжовни, читалищни, театрални, музикални и други културни дейци. „Това е празник и на всички българи – той ни изпълва с чувство за национална гордост. Почитаме паметта на свети Иван Рилски – всепризнат патрон на българското будителство, на велики личности в нашата история като свети Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и много други. Сред тях са първият български екзарх Антим и Софроний Врачански, чийто живот и дело са дълбоко свързани с нашия град” – заяви Борисова пред медии. Тя отбеляза, че на това знаково място, където се намира и мавзолеят на екзарха, всяка година се организира тържествено отбелязване на Първа ноември. Но заради епидемичната обстановка, Община Видин сега отменя масовите чествания. „Сигурна съм, че всеки по свой начин ще почете Деня на будителите – един от най-хубавите празници за нашия народ. Пожелавам на всички, които днес са приели мисията на народни будители, да бъдат достойни последователи на своите предци и да не забравят, че благодарение на просветителството, духовността и вярата сме оцелявали винаги! Честит празник!” – пожела заместник-кметът.

Цветя пред паметника поднесоха също представители на Видинска света митрополия, на Държавен архив – Видин, граждани.

Паметникът-барелеф на Софроний Врачански във Видин е открит на 27 октомври 1989 г., по случай 250-годишнината от рождението на духовника. Събитието е част от ІV-та национална проява – Дни на българското слово „Език свещен“. „Стоим пред образа на великия българин, светител-йерарх, учител и книжовник, народен будител – възрожденец, страдалец за вяра и род, св. Софроний, Епископ Врачански“ – казва в словото си тогава видинският владика Дометиан. Интересни свидетелства за тази дата се пазят във видинския държавен архив.

Pin It on Pinterest