Региона

Васил Терзиев: Започнахме почистването на драсканици от едно от емблематичните за София места – Националния дворец на културата

Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството, и то да бъде част от облика на града ни

Започнахме с почистването на едно от емблематичните за София места – Националния дворец на културата. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев.

По думите на Терзиев при разговорите му с хората, те най-често споделят, че драсканиците по сградите, липсата на осветление, разбитите тротоари и дупките по улиците са това, което очакват да се промени в града. Този ангажимент поех още в кампанията. Отношението към София да е различно, градът да бъде чист, подреден и зелен, посочи също столичният кмет.

Васил Терзиев заяви, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, с който е облицован НДК и който до този момент отговарящите за поддръжката фирми не са успявали да почистят. Върху него периодично са нанасяни пластове фасадна боя, за да заличат драскането със спрейове и замърсяването.

Проведохме разговори с ръководството на НДК и се разбрахме заедно да върнем приветливата среда около най-оживеното място в града, където всекидневно се провеждат събития и концерти, идват хора от цялата страна, а децата на София се събират, играят, общуват. Вярвам, че софиянци и гостите на столицата ще оценят усилията, които полагаме и ще се стараят още повече да пазят града ни така, както пазят собствения си дом. Ние ще се погрижим да засилим контрола и видеонаблюдението около вече почистените места, така че на заловените нарушители да се търси цялата предвидена в закона отговорност.

Продължаваме с почистването и на загрозените подлези, стени и фасади на обществени сгради.

Да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт. Разликите между графити и драсканиците са видими, коментира кметът.

Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството, и то да бъде част от облика на града ни. Да превърнем София в столица на градското изкуство.

За да се справим дългосрочно с драсканиците, се срещаме и разговаряме с графити организации, за да очертаем съвместно адекватни мерки, които удовлетворяват всички страни, информира също кметът Терзиев.

Васил Терзиев посочи, че един от начините да намалим безразборното драскане, е като създадем легални места за практикуване на този вид изкуство в градска среда, както е в много други европейски градове и столици. С решение на Столичния общински съвет, през февруари 2023 г. са одобрени няколко пространства за разполагане на специални стени, но такива до момента не са изградени. Единствените свободни зони за графити са подлезите на естакадата около гара “Подуяне” и стените под моста “Чавдар”, където този уикенд се провежда графити фестивалът Sofia Urban Art. Ще анализираме одобрените локации в някои паркове и градини в София и в диалог с графити организациите ще набележим допълнителни. Така ще разширим възможностите за артистите да изразяват себе си, без да се притесняват, че извършват нещо нередно и нарушават закона.

Васил Терзиев призовава всеки гражданин, който стане неволен свидетел на подобни вандалски действия, да сигнализира незабавно органите на реда. 

От всеки един от нас зависи дали София ще бъде красив и вдъхновяващ
 град и дом. Вярвам, че заедно можем да създадем общност, в която талантът и изкуството ще спечелят, каза кметът Васил Терзиев.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest