Региона

Васил Терзиев: Ботев ни е оставил завета, че “Свещената борба за нашата свобода се заключва в силата на нашите собствени мишци.”

Отново ни събират вечните символи на България. Символи, които ни показват колко много неща ни обединяват.

Повече от тези, които ни делят. Да се говори за героите за националното ни освобождение е и лесно, и трудно. Лесно, защото всяка година на тази дата пред нас застават портретите им, четем думите им, спомняме си за подвига им, който им е струвал най-скъпото – животът. И в същото време е трудно, защото пред нас застава духът на хора, отдали се за един идеал – да видят Отечеството си свободно и независимо. Това каза в словото си кметът на София Васил Терзиев на 2 юни пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.
В думите си столичният кмет посочи също: „Днес често употребяваме с лекота думите “патриот”, “възрожденец”, “свобода”, “демокрация”. Думи, които за съжаление се превърнаха много повече в лозунг, отколкото в смисъл. А Ботев е казал “преди всичко трябва да сме човеци, после вече патриоти”.
И това засяга най-важните за нас – децата ни. Наскоро излезе проучване сред младите българи – тези родени след 1997-ма. „
„На въпроса – „С какво се гордееш?“, 40 процента от младежите ни отговарят: „не знам“. „Какви са очакванията ти за бъдещето на България?“ – отговорът отново е „Не знам“.
А децата на България носят духа на велики герои, променили съдбата на цяла нация. Всички ние като лидери в днешна България трябва да се обърнем към себе си и да разберем, че нашата голяма битка като общество не е между нас самите, между леви и десни, а с тези две коварни думички „не знам“!
Защото Ботев, Левски, Бенковски и Раковски, Захари Стоянов, Стамболов и всички онези борци за свобода са поставяли пред обществото една ясна цел – да върнат България там, където й е мястото – в Европа, като независима и горда държава.
Какъв е идеалът за България днес? И с какво сме готови да го отстояваме? Ботев ни е оставил завета, че “Свещената борба за нашата свобода се заключва в силата на нашите собствени мишци.”
За това не само днес, но и занапред нека работим и дадем цел на нас и на това младо поколение. За да няма отговор “не знам”, когато отново ги попитаме в каква България искат да живеят.
Днешните времена търсят своите нови герои. Може да е всеки един тук, може да са всички млади, които ще обърнат своето „не знам“ в „аз знам“. И днес звукът на сирените ще звучи не само като почит към онези, които са били, но и като призив към онези, които могат да бъдат!“, каза още кметът Васил Терзиев.
Вечна слава на героите, отдали живота си за свободата на България!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest