В Силистра отбелязаха Йордановден

На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.
Десет мъже на различна възраст се хвърлиха да спасят Кръста Господен във водите на р. Дунав. Тази година Доростолският Митрополит Яков заедно с Протосингел Протопрезвитер отец Добри Чаков, кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и областният управител Ели Тодорова възпроизведоха традицията от катер в средата на реката. От понтона на брега смелчаците се хвърлиха да извадят Светия кръст. Галин Стоев на 20 години беше най- бърз и отправи пожелания за здраве към стотиците присъстващи.
Церемонията бе уважена от председателя на Об С д-р Мария Димитрова, от зам. – председателя Иванка Ташева, от кметския екип: инж. Тихомир Борачев, Мария Недялкова, д-р Мирослав Тодоров, Ростислав Павлов, от общински съветници Денислав Димитров, Елица Тодорова, проф. Георги Атанасов.
Според народните вярвания в момента на Кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника Йордановден.

Pin It on Pinterest