В село Ореш се проведе XVI „Национален фолклорен събор на католическите общности в България“ 2019

За шестнадесети пореден път в село Ореш се събраха католици от близо и далеч за Националния фолклорен събор на католическите общности в България.

Тази година Съборът бе посветен на Международния ден на детето и годината на Дева Мария – майка на църквата и децата. По традиция съборът започна със Света литургия от 11.00 часа в храм „Непорочно зачатие на Блажена Дева Мария“, а по-късно кметът на селото Любомир Иронов и кметът на Свищов Генчо Генчев поднесоха цветя на паметника на католическия епископ Филип Станиславов, който е и автор на първата печатна книга на новобългарски език „Абагар“.

Официалното откриване на XVI „Национален фолклорен събор на католическите общности в България“ 2019 се състоя от 13.00 часа на открита сцена пред читалището. Приветствени слова произнесоха кметът на населеното място Любомир Иронов, кметът на община Свищов Генчо Генчев и народният представител д-р Станислава Стоянова, която присъства на всички събития посветени на 1 юни в община Свищов. Разнообразната празнична програма продължи с концерт на танцови и певчески групи, и изпълнители под наслов „Фолклорът е магия“, а по случай Международния ден на детето бе организиран „Детски празни – веселие“. Кулминацията на XVI-я национален фолклорен събор на католиците беше заключителният концерт на оркестър „Канарите“, който вдигна на крака многобройната публика.

На събора, заедно с кмета на Свищов бяха и други представители на общинското ръководство в лицето на председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-кмета Борислав Замфиров и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.

Pin It on Pinterest