В село Горан отбелязаха празника Свети Дух

За четвърта поредна година, НЧ „Христо Ботев-1927г.” – село Горан, организира празника Свети Дух или още наречен Русаля.

Самодейците от певческата група „Росна китка” с мъже от селото възстановиха традицията и обичая, който е преразказан от възрастни хора от селото, специално издирен с точното облекло, символи и наричания, за да бъде представен по максимално автентичен начин. Целта на ритуала е да бъдат изгонени болестите от домовете на хората и злите сили, да се нарича за здраве и берекет. Облечени в бяло, мъжете обикалят около жена, която след изречените заклинания, бива поляна със светена вода. Стомната се чупи, а русалиите гонят злите сили от нея. Водещият на групата носи бяло знаме, обкичено с билки. На празника участваха и самодейците от певческата група „Бодър дух” – село Дренов, които представиха обичая „Пеперуда”, свързан с молитвата за плодородна година и дъжд за посевите и реколтата на стопаните. За всеки от гостите беше приготвена на място и курбан чорба. Голяма част от гостите на празника бяха облечени с традиционни народни носии.

Специален гост на събитието беше г-жа Корнелия Маринова – кмет на община Ловеч, която пожела на всички присъстващи да съхраняват в сърцата си българския дух. Пожелания и благодарности към организаторите отправи и кмета на селото, г-жа Петкова.

Pin It on Pinterest