В Русенско няма африканска чума по домашните прасета

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов коментира актуалната обстановка относно разпространението на африканската чума по свинете в региона.

Той изрично посочи, че от страна на Областна администрация Русе са били предприети всички необходими постъпки за премахване на забраната за лов с кучета в буферната зона на територията на региона. Въпреки това забраната на централно ниво не е свалена, поради което ловците от областта не са успели да изпълнят плана. Като мотив е посочено, че в северната ни съседка също функционира такава забрана. Идеята е, че при уплаха животните биха преминали границата и по този начин степента на риск за разпространението на заболяването в страната се увеличава рязко.

Последните два констатирани случай в България са на територията на община Тервел и на границата между областите Силистра и Добрич.

До колкото може да е успокояващо, хубавата новина е, че заболеваемост има само по дивите свине, т.е. не е допуснато разпространение на заразата в домашните стопанства. Необходимо е да се знае от всички, че хората, които ходят на лов не трябва в период от 48 часа след това да имат контакт с домашните си животни, както и с тези, намиращи се в големите стопански обекти. В противен случай при откриването на болно прасе от личното стопанство или от стопанските обекти влиза в сила европейски регламент, който въвежда две зони – 3-километрова и 10-километрова. В първата всички свине се умъртвяват, а в 10-километровата зона се вземат проби.“ допълни още Свилен Иванов.

Що се касае до трансграничния регион той поясни, че има два новооткрити случая на заразени диви свине в с. Епурещи, община Калугерене и в посока Кълъраш.

Не беше подмината и темата за изключителното разпространение на заболяването в Китай. Поради по-малкото достъпна информация е трудно да бъдат дадени конкретни цифри, но по данни на Световната организация за здраве на животните повече от 1.02 милиона свине са унищожени в периода от 01.08.2018 г. до 21.04.2019 г.

Всичко това е още едно доказателство за опасността, която се крие от това заболяване, както и за икономическите и социални последствия, до които то може да доведе. На практика големите загуби в Китай доведоха и до поскъпване на свинското месо в Европа. Въпреки това подобна тенденция не се очаква за България, защото имаме отлично развито свиневъдство – именно затова трябва да се продължи с прилагането на стриктни мерки и по никакъв начин да не се допусне разпространението на заболяването на родна територия.“ заяви заместник областният управител Свилен Иванов.

Pin It on Pinterest