В Русе заседава междуведомствена областна комисия по военни паметници

33 850 лева са били необходими за изграждането на 2 военни паметника и възстановяването на 11 други в Русенско през последните 4 години.

Това стана ясно от започналото преди минути заседание на постоянно действащата междуведомствена областна комисия по военни паметници, водено от заместник областния управител Валентин Колев. 14 300 лв. са били разпределени към община Ценово. С общо 11 700 лв. са изградени Мемориал на загиналите във войните за национално обединение в село Новград, както и паметна плоча на загубилите живота си в Балканските, I-та и II-та световни войни. Още 2 600 лв. са били отделени за ремонт на паметна плоча на отдалите живота си за родината в Отечествената война през 1944 – 1945 година в село Кривина, както и за почистване на паметника на загиналите във войните в Джулюница.

В община Сливо поле не са изграждани нови паметници, но за сметка на това са ремонтирани и почистени такива в четири населени места. Става дума за селата Голямо Враново, Ряхово, Бабово и Юделник. Използваните средства за целта са 10 400 лв. В община Две могили за 3850 лв. са ремонтирали и почистили два паметника. Става дума за тези в Бъзовец и Батишница. В беленско през 2019 година са направени ремонти на паметници в Копривец, Стърмен и Дряновец. Това е струвало 2500 лв. В община Русе са извършени два ремонта на паметници. При единият е възстановена паметната плоча в кв. „Сред кула“ на загиналите във воините от 1885 до 1945 г., а при другият е възстановен липсващ щит от паметника на загиналите в Сръбско-българската война, намиращ се точно до СУ „Христо Ботев“. Дейностите в Русе са били за общо 2800 лв.Всички посочени средства са били осигурени от държавния бюджет. Финансова помощ е била осигурена и за провеждането на мащабни възстановки в село Ряхово по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.

По-късно през деня очаквайте информация и относно приетите предложения за изграждане на нови и реставриране на военни паметници. Те ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната, като там ще бъде взето вече конкретно решение кога и кои паметници да бъдат ремонтирани.

Pin It on Pinterest