В Русе се проведе общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците

Газ анализатор на стойност 9 552 лева, способен да измерва всички видове отделени газове от шестте кладенци за биогаз на депото за отпадъци в Бяла, ще бъде закупен.

Това бе решено днес по време на провелото се общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, обслужващо освен община Бяла и общините Борово, Ценово, Две могили, Полски Тръмбеш и Опака. На него присъства и заместник областният управител Синан Хебибов. Уредът ще е в състояние да засича едновременно концентрацията на метан, въглероден диоксид, сероводород, водород и кислород, като има и опция за добавяне на допълнителни показатели. Също така за максимум 36 000 лева ще бъде закупен и самосвал, който ще се използва за извозване на вече разделените отпадъци. Разбира се, специализираният автомобил ще се използва и за други нужди на сметището. Закупуването на подобна техника се налага поради честите повреди на машините, тъй като за тази цел депото към момента разполага с един стар „ЗИЛ“ от преди повече от 30 години. Има идея специализираният контейнеровоз „ИВЕКО“ да се използва от всички общини по график в събота и неделя, за да разставя контейнери за зелени биоразградими отпадъци, т.е. става дума най-вече за зелени тревни маси.

Ще се строи и бетонна стена под формата на буква „П“ под ситото за компост. Към момента няма възможност да се пресява готовият компост, тъй като с наличните товарачи – фадроми няма как да се товарят фракциите за депониране след пресяване. Тази дейност ще струва малко над 12 000 лева с ДДС, като е важно да се отбележи, че парите по всички посочени дейности не са допълнително отпуснати от бюджета на общината, а са от продажбата на сортирани отпадъци на търг. Говорим предимно за пластмасови бутилки, черни и цветни метали и хартия.

Сред проблемите, които се очертават през следващите няколко години са недостига на контейнери в общините, както и бързо запълващия се капацитет на сметището. През 2020-а година са депонирани общо над 9 000 тона отпадъци, като тенденцията е за увеличаване, като за настоящата година се очаква да бъдат около 9 500 тона.

Pin It on Pinterest