В Русе почетоха паметта на основателя на Морското училище в България Александър Конкевич

    В Русе днес бе отдадена почит пред паметта на основателя на Морското училище в България и пръв командващ Българския военен флот капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич. Цветя пред паметника му поднесоха кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и областният управител Галин Григоров.

   На 9 януари 1881 година с циркуляр на Военното министерство на Княжество България се обявява формирането на Морско училище в Русе, първообраз на Военноморските сили, както и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Паметната дата традиционно се отбелязва в дунавския град, като тази година извънредните мерки осуетиха провеждането на планираните тържества в чест на 140-годишния юбилей.

   През 2019 година клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва инициираха поставянето на паметна плоча на Конкевич. Тя се намира при т.нар. Флотска кула в Русе – единствената кула, построена за метеорологична станция, и едновременно с това служила за наблюдателен пост на моряците от Дунавската флотилия

Pin It on Pinterest