В Русе откриха точка за безплатен и безжичен достъп до интернет

Днес, в центъра на Русе се състоя официалното откриване и демонстрация на първата инсталирана точка за безплатен и безжичен достъп до интернет.
На събитието присъстваха – Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, Пламен Нунев – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, Светлана Ангелова – народен представител от ГЕРБ, Андриан Райков – народен представител от ГЕРБ, д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“, Валентин Колев – зам. областен управител на Област Русе, Андрей Новаков и жители на града.
Първата инсталирана точка в Русе е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата.
„В Русе предвиждаме инсталирането на още точки за достъп до безплатен интернет – по Крайбрежната алея, пл. «Батенберг» и в Парка на младежта около Вазата“, заяви г-н Стоилов.
Мария Габриел привества всички присъстващи и с радост обяви, че град Русе е бил сред първите селектирани градове на инициативата WiFi4EU. „Честито на Русе, честито за една придобивка, зад която стои труд, желание за развитие на града и най-вече за подобряване живота на русенци“, допълни г-жа Габриел и направи демострация на безжичната мрежа.
 
За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез WiFi4EU ще се подпомогне инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 общини от България.
Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата WiFi4EU и споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г. Ваучерът ще бъде използван за инсталиране на Wi-Fi оборудване на обществени места в Русе, където все още няма точки за достъп до безжичен интернет.
Мрежата е изградена от „Нетуоркс България“ ЕООД. Срокът за изграждане на останалите безжични точки е до юли 2020 г.
Целта на инициативата WiFi4EU е да се предостави висококачествен интернет достъп на граждани и посетители на Европейския съюз чрез безплатни точки за безжичен достъп на обществени места, включително паркове, площади, обществени сгради в общини в цяла Европа.
Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата.
Скоростта на изтегляне, която Община Русе е осигурила надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.

Pin It on Pinterest