Региона

В Русе откриха изложба, посветена на виното, любовта и българските традиции

За седма поредна година в навечерието на 14 февруари в Русе бе открита изложба, посветена на виното, любовта и българските традиции.

Експозицията, която бе открита тази вечер в галерията на „Борисова“ 6 в крайдунавския град, ще може да бъде разгледана до 22 февруари. В нея участват 20 автори от Дружеството на художниците в крайдунавския град с над повече от 120 картини. Поздравления към художниците бяха отправени от името на областния управител Данаил Ковачев и кмета Пенчо Милков. Ковачев оцени изложбата като вълнуваща и провокираща не само заради незабравимите цветни импресии, които съчетава, но и поради посланията ѝ, които имат общочовешки характер. „Вашите платна умело пробуждат често неизказани, но преживени от всеки усещания и настроения. Страстта и нежността, удоволствието и веселието, симбиозата между виното и любовта са представени по неповторим начин, който ни помага да почувстваме в действителност силата на някои от най-красивите емоции, които можем да изпитаме“, се казва в написаното от Ковачев. „Съвременната българска култура има нужда от хора като Вас, хора с неспокоен дух, за които изкуството не е стока, а начин на живот. Приемайте нови предизвикателства, творете и бъдете уверени в моята подкрепа“, допълва още Ковачев. Не на последно място той апелира художниците да продължат да променят чрез изкуството хората към по-добро, а организираните от тях събития да са все така неразделна част от културния календар на града ни.

От своя страна според кмета Милков изложбата отразява човешката връзка със земята, както и с тези, с които споделяме ежедневието си. „В днешния бързо променящ се свят е важно да се върнем към корените си и към нещата, правещи живота ни по-богат и ценен“, споделя още той. Кметът на Община Русе пожелава на художниците здраве, вдъхновение и нови успехи в популяризирането постиженията на русенските талантливи творци.

На събитието присъства и председателят на Дружеството на художниците на Русе Николай Колев, който пожела на колегите си още много бъдещи успехи и повече откупени картини. „Бъдете уверени в себе си, защото всеки от Вас има свой собствен неподражаем стил, който остава в съзнанието на хората“, каза Колев. Той обеща на колегите си да продължи да ги подпомага и да организира подобни инициативи.

Повечето от картините са тематични и не са показвани досега. Акцент е поставен предимно върху натюрморта и фигуралните композиции, но на практика са застъпени и редица други жанрове. Сред методите, на които са заложили художниците, маслените бои, акварела и акрилните бои.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest