Региона

В Русе отбелязваме 2 април, Световен ден за повишаване на информираността по въпросите за аутизма

Със спорт и сини светлини в Русе се отбелязва 2 април – денят, определен като „Ден на аутизма“.

Датата е още един повод вниманието на обществеността да бъде насочено към проблемите на децата и възрастните хора от аутистичния спектър.

От Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ продължават да бъдат активни по отношение на спортните дейности, за които се вдъхновиха от отбора на силните майки в София – СОП СПОРТ САМБО ЗА РАЗВИТИЕ. Благодарение на Емил Нешев в Русе се поддържа спортен дух, осигурена е зала за провеждане на редовни тренировки, в които главни герои освен децата, са родителите. Основен треньор и приятел на русенци е Цвети Тодорова, която успява да предаде своите знания и умения по превъзходен и много достъпен начин на децата с аутизъм. С различни игри и подходящи за състоянието на децата движения, в залата за спорт се случва нещо, което досега никой не се е осмелявал да започне и развие.

На днешния специален за аутизма ден родителите на деца с аутизъм в Русе изразяват своята благодарност към най-големите и истински приятели на техните деца. Това са психилогът Поля Златилова, която пътува всеки месец от Варна до Русе, за да провежда терапевтична дейност и да подкрепя общността, която е създадена в Русе, както и Емил Нешев, който пътува от София до Русе, за да напъства, мотивира и вдъхновява родители и деца чрез спорт.

По повод доброто партньорство и отбелязването на 2 април, Сдружението в Русе получи грамота БЯЛА ЛЯСТОВИЦА, с която се отдава уважение към съвместната спортна активност между родителите в София и Русе.

В края на деня Пантеонът на Възрожденците в центрлната градска част ще бъде осветен в сини светлини. От Сдружението призовават всички, които имат отношение към децата със специални потребности, да обяснят с няколко думи на своите деца какво е аутизма и че това състояние не разделя хората по света, а може само да ги сплоти, стига да има достатъчна доза толерантност, позитивно отношение и дорби намерения.

Приоритет остава осигуряването на повече достъпни възможности за обучение на специалисти в сферата, разкриването на още социални услуги в посока терапевтична работа на деца с аутизъм, както и да бъде създадена електронна система, с помощта на която ще се осигури повече информация по въпросите от спектъра.

Информационната кампания ще продължи през цялата седмица, а всеки, който би отворил сърцето си за специалните деца, може да го направи, като се свърже със Сдружение „ HYPERLINK „https://www.facebook.com/sdrujenieroditelinadecaivuzrastnisautizumruse“Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ на официалната Фейсбук страница, на имейл: srdvautizam@gmail.com или на тел: 0885 365 932.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest