В Русе отбелязаха Денят на река Дунав

Денят на река Дунав беше отбелязан днес пред сградата на РИС център в Русе.

Събитието се проведе под егидата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Сред официалните гости бяха зам. областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и зам. кметът на града Енчо Енчев.

„Дунав е дал поминък, професия и работа на много хора. От нас в момента се иска да запазим реката, нейните ценности и екология, за да може да съществува още дълги години във времето!“ каза в речта си директорът на дирекция „Ръководство на корабния трафик-река Дунав“ в Русе инж. Валентин Христов. Поздравителни адреси прочетоха зам. областните управители и зам. кметът на града по хуманитарните дейности. „Дунав носи мъдрост, надежда и порив за единение. Нейното мощно течение е символ на вечното движение и непреходния стремеж към развитие. И всяко пристанище на тази велика европейска река е белязано с участта да бъде знак за прогрес и позитивизъм. Русе също е благословен с тази чест и защитава своето име на емблематичен град по нейното поречие. Празникът на река Дунав е общ! Нека не забравяме, че нашите действия тук и сега са гарантът за бъдещия прогрес на града и областта!“ се казваше в приветственото слово на зам. областния управител Синан Хебибов. Той връчи на инж. Христов поздравителен адрес от областния управител Борислав Българинов и увери гражданите, че приоритет за ръководството на Областната администрация ще продължи да бъде развитието на река Дунав и нейното обръщане към Русе. Д-р Караколева поздрави децата, участвали в поетичния конкурс и в празника и напомни, че ние възрастните сме отговорни към тях и мечтите им, и че трябва да работим заедно, за да бъде Дунав реката, която ни води към света.

Събитието приключи с награждаването на победителите. Инж. Валентин Христов пожела на малките „стихотворци“ от цялата страна, взели участие в конкурса за поезия, организиран от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, реката да стане една от техните музи и да продължават да творят с желание и занапред. Третото място в конкурса бе отредено на стихотворението „Тук в Русе край реката“ на 13-годишния Георги Рашков. Второ място получи „Когато над Дунава слънцето изгрява“ на Максим Данаилов, а първото място споделиха стихотворенията „Като талисман“ и „Обичам Русе“ на 9-годишните Ниса Зенгин от гр. Кърджали и Раяна Цигуларова от Русе. Заместник-областният управител Синан Хебибов и заместник-кметът на Русе Енчо Енчев връчиха награди на талантливите деца.

За настроението на гостите се погрижиха младите таланти от Детска вокална група „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство, танцьорите от Клуб по спортни танци „Настроение“ и Общинският духов оркестър „Биг бенд Русе“.

Pin It on Pinterest